сн. Архив на BG VOICE

България по може да възстанови задължителната военна служба, която бе премахната преди малко повече от 10 години. Тогава мотивите бяха, че като член на НАТО страната трябва да премине изцяло към наемна войска, за да приведе армията си по стандартите на военния блок. Никой обаче не обясни, че в НАТО нямат такова изискване към държавите членки. Турция например никога не е премахвала задължителната казарма и много от младите български турци, които се подлъгаха да получат турско гражданство, останаха неприятно изненадани от получената почти веднага след това призовка да се явят на служба като аскери.

Инициатор на идеята и в България отново да има наборна войска е председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Той започна да пише проектозакон, който ще е готов до два месеца, когато и ще бъде внесен за гласуване от депутатите. Като официален съюзник на правителството на ГЕРБ Каракачанов не би тръгнал да внася такова предложение, ако нямаше твърдата гаранция от Бойко Борисов, че ще бъде приет.

Проектът предвижда задължителна 6-месечна наборна служба. Още 6 месеца пък ще могат да служат онези, които пожелаят да изкарат сержантска школа или школа за запасни офицери. „Тази допълнителна 6-месечна служба е т. нар. доброволческа служба. Чрез нея ще се придобиват допълнителни умения, защото армията не е само войници, трябва да има и команден състав", коментира г-н Каракачанов. Пак на доброволен принцип той ще заложи в проектозакона правото и на жените, ако пожелаят, да изкарат 6-месечна наборна служба.

„Защо да не е и за жени, след като служат и сега в армията? Разбира се, не ги разглеждам като пехотинци, които търчат с автомати", добави съпредседателят на Патриотичния фронт. Според него жените могат да бъдат полезни в медицинските части и в ракетните войски например. Каракачанов напомни на скептиците, които не гледат сериозно на неговата идея, че така са реагирали и през миналата година, когато пръв е призовал армията да иде да пази границата, а сега това бе прието и гласувано от парламента. „Сега казвам, че ще се стигне дотам да възстановим наборната военна служба. И ще го приемат, нямат избор", пророкува той.

Каракачанов посъветва още военния министър Николай Ненчев да не се пази да произнесе фразата, че армията ще стреля по нарушители на границата. „Армията стреля, тя затова е въоръжена институция, както и полицията. Ако се наложи, трябва да използва оръжие. Това оръжие е дадено не за да се разнася като тояги, а да се използва по предназначение и според закона", категоричен е той.