сн. „Монитор“

Силвия Николова

Витамин D се образува предимно в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина. Дали организмът ни има достатъчно количество от него зависи от сезона, колко време сме стоели на слънце, ползваме ли слънцезащитни препарати и дали консумираме достатъчно количество мазни риби, в които той също се съдържа.

Витамин D играе основна роля за поддържането на менталната жизненост.

Недостигът му увеличава рисковете от костни заболявания като остеопороза и рахит. Неотдавна американски учени откриха, че съществува пряка и здрава връзка между неговата липса и рака на дебелото черво, на гърдата, диабета, сърдечните заболявания, артрозата, множествената склероза, деменцията, аутизма и усложненията при раждане. Освен това недостигът му ни прави много по-уязвими за грипните вируси.

Над 76% от живеещите в България имат недостиг на витамин D. Това показва национално представително проучване на честотата на най-разпространените ендокринни заболявания и състоянието на витамин D сред населението, съобщават от Българското дружество по ендокринология.

При 21 на сто от хората е установен дефицит - тежко намаление на нивото на витамин D. Най-висок е процентът при възрастните хора (над 60 години) - 25%, следван от тези в средна възраст - 21% от изследваните. Дефицит на витамин D се наблюдава и близо два пъти повече сред жителите на градовете в сравнение с тези в селата - съответно при 23 и 12% от изследваните от хора.

Подобно съотношение се наблюдава и по отношение на жените и мъжете - дефицит на витамин D се наблюдава при 27% от изследваните жени и при 15% от мъжете. Слънцето стимулира синтеза на витамин D, засилва и производството на тестостерон - хормона на мъжката потентност, и освобождава хормоните на щастието. Затова е признат секс стимулант. Слънчевите изгаряния и алергии са само началото на дългия списък увреждания, които носи продължителното излагане под лъчите му.

Шоколадовият загар е система за индивидуална защита на всяка пигментна клетка, която се е снабдила с по-голямо количество витамин D. Меланоцитите синтезират пигмент и го доставят на всички останали в повърхностния пласт на кожата. Така „плетат" защитния екран - нещо като „чадърче", което се отваря върху ядрото на клетката и я пази от израждане под влияние на UV лъчите.