На съвместна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг президентът на Косово Османи заяви, че двамата обсъдили нападението от 24 септември в Банска, при което беше убит сержантът, вече обявен за герой на Косово, Африм Буняку, съобщи "Албениън пост".

"Вместо да екстрадира терористите, Сърбия продължава да ги подкрепя в планирането на нови нападения срещу Косово и срещу регионалната стабилност". Според нея, ако Сърбия действа по този начин, без да бъде наказана, тя ще продължи с подобни терористични атаки.

"Ако срещу Сърбия не бъдат предприети никакви мерки за тези нападения, това ще бъде нов стимул за нея да нападне отново Косово и да дестабилизира региона. В този контекст ролята на НАТО и КФОР е от решаващо значение, тъй като Сърбия остава постоянна заплаха за мира и стабилността в целия ни регион". "Косово и НАТО са от едната страна, а терористите са от другата", заяви държавният глава.

Въпреки че Косово е свободна и демократична държава вече 24 години, президентът подчерта, че напоследък мирът в страната е нарушен от страна на Сърбия. "Този мир обаче неотдавна беше сериозно нарушен и продължава да бъде сериозно нарушаван от Сърбия. Както знаем, на 24 септември беше убит Африм Буняку, който вече е герой на нашата страна, а няколко други бяха ранени. Това беше чист акт на агресия от страна на Сърбия срещу нашата страна".

Държавният глава заяви, че данните от официалното разследване потвърждават, че Сърбия стои зад нападението на 24 септември. "Данните от официалните разследвания потвърждават, че Сърбия стои зад това нападение, както по отношение на организацията му, така и по отношение на доставката на оръжия и оборудване, както и на финансирането и осигуряването на обучение във военни бази в Сърбия".

"Народът и институциите на Косово са благодарни за приноса на НАТО за нашата свобода, в същото време сме благодарни на войниците на НАТО, които допринасят за мира и стабилността", добави тя.

Османи заяви, че косовската полиция е мултиетническа и е готова да продължи сътрудничеството си с КФОР.

"Членството в НАТО е цел на Косово. Включването в партньорството за мир, а след това и членството в НАТО, е гаранция за региона. Удължаването на този процес води до последствия", подчерта президентът.

Посещението на Столтенберг в Косово е важна визита в един нов геополитически момент, особено след неотдавнашните събития, които доказаха, че мирът на Западните Балкани е все още крехък, и особено след засилените усилия на Русия да разшири влиянието си чрез Сърбия в този изпълнен с напрежение регион.