Когато американците питат какво трябва да видят в България, ако някога отидат, чуват най-вече за Черноморието и за планините. Обаче те са виждали море и планини къде ли не и не са особено изненадани.

Петър Кирилов, който живее близо до Сан Франциско, намира начин да им задържи вниманието, като им разказва за една уникална древна тракийска традиция в България. Неговият урок по история обаче не типичен. Петър преподава с вино. „Доста време си мислех да създам нещо, но да има история в него, казва той. - Исках да е свързано с мен, но не просто да има моето име. Исках да е с български традиции."

Резултатът е „Кукери" - бутикова серия вино, направено от специален местен сорт грозде от долината Напа.

„Кукери" не е обичайно име за вино, въпреки че самата традиция има много общо с него. Виното е напитката на гръцкия бог Дионис. Както е обяснено на сайта на виното www.kukeriwines.com, „Кукери" е древен български ритуал в негова чест. Изпълнява се само от мъже, облечени в пъстри ръчно изработени костюми и страшни маски, с големи звънци (чанове), завързани около кръста им. Маските са символ на доброто и злото - неща, които ни се случват всеки ден. „В моя роден град (Тополовград) традицията се запазва. Кукери излизат и танцуват. Като чуеш звънят на чанове, душата ти се изпълва", казва Петър. „Искам да покажа на американците, че и ние сме страна с традиции и това е една от тях, която мисля е уникална. В България се е запазила в доста автентичен вид. Самият ритуал ще бъде интересен за останалия свят да научат какво е", добавя още той. „Опитвам се да създам нещо, което да е автентично и различно, което да е история и изкуство."

Както Петър обяснява, гроздето от този район е с изразени плодови аромати на касис, боровинки и горски плодове. „В моето вино тези плодове аромати са доста концентрирани." Виното е лежало е три години в бъчва. Попило е дъбовия аромат и така се получава това, което Петър описва като „intense flavor". A хората, които поне малко разбират от вино, ще могат да различат, че това, което пият, идва от Напа. Едно от най-важните неща, които Петър иска - хората да разпознаят виното му, когато го опитат. „Това е тежко вино, балансирано, има минерали. Когато го пиеш, да ти остава афтер тейст, да продължаваш да го пиеш и малко след като си отпил. Хора, които ценят виното и знаят за него, да кажат: "Уау".

Гроздето идва от планински район. То е с малки зърна и доста концентрирани вкусови качества. „Опитвам се да поставя българска технология. Като малки сме правили вина, това все още е традиция, спомня си Петър. - Опитвам се да създам вино без много излишни високи технологии и тем подобни. Използвам стара технология, която е създала всички вина. Това вино е по-тежко и по-концентрирано, за да може да отлежава дълго време - около 15-20 години", добавя Петър.

Производството на вино тръгва малко като на шега за 34-годишния технолог. Той започва да се занимава сериозно, когато записва да учи висшето си образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалност „Технология на виното и пивото", защото си мисли, че ще му е по-лесно. „Преди това се занимавах само с домашно вино. От малък кажи-речи се учиш да вдигаш и да береш грозде", спомня си Петър. „Записах се, защото това съм го правил и мислех, че ще е по-забавно, отколкото да правя хляб и десерти. Не съм го имал като мечта."

Петър идва в САЩ през 2002 г. чрез програма за обмен на студенти. Осем месеца работи във винарна. „Запознах се с основните стъпки във виното, каза той. - Колкото и да го учиш, не го знаеш, докато не започнеш да го правиш." Все още работи във винарска компания в Калифорния - на север от Сан Франциско. Сам произвежда „Кукери" и за него това е страничен проект. „Не е кой знае колко сложно, признава си той. - Началото е най-трудно. Да вземеш решението, да започнеш процеса. Вече, като го започнеш малко по-малко и като видиш, че нещо хубаво създаваш - оттам вече всичко се връзва."

Петър има още няколко странични проекти. Той е основател на сайт, който на-лесно може да се опише като Craig's list за вина. Там има всичко: от последните новини за всичко, свързано с виното, до обяви за работа в индустрията. Има над 2000 регистрирани потребители, като около 800-1000 посещават сайта всеки ден.

Друг много успешен страничен проект  на Петър е виненият калкулатор, който той създава. Това е нещо, което всеки винопроизводител използва. „Като се захванах да правя вино, нямахме такива неща. Все трябва да ходиш и да търсиш как се изчисляват химикалите и оттам ми дойде идеята за най-необходимите използвани калкулатори в винарската промишленост на едно място." Целта е хората да могат и да изчисляват всичко небходимо за правенето на вино. „Те ми казаха, че това ще е добре да го има, за да може да не се връщаш всеки път до офиса и да го изчисляваш. Така няма нужда от интернет, защото винарните, особено под земята, нямат интернет."

Петър се отказва да създаде и специален софтуер след калкулатора въпреки многото молби за това. „Има достатъчно такива. Не мисля да навлизам в този голям бизнес. Има достатъчно компании. Това са основни неща, които всеки един винопроизводител използва."

Производството на вино е това, върху което Петър ще продължава да се съсредоточава. Особено след като първият му продукт е доста успешен. „Кукери" обаче е за специални случаи. Не всеки може да си позволи $79 за една бутилка. Затова Петър вече мисли да се заеме да прави по-евтини вина. „Хората го харесват, но не много хора могат да си го позволят."

Мисията на Петър първият му продукт да е нещо качествено, да разказва историята за кукерите и хората да разберат малко и за нея, е изпълнена. Следва виното от реколтите през 2011 и 2012 г., а после и по-евтино, но също толкова качествено вино. „Като започнеш нещо, трябва да го продължиш", категоричен е Петър.