Българите в Ню Йорк постигнаха победа и избирателна секция в Куинс ще има, но на цената на огромно разочарование. Въпреки че нашите сънародници в района бяха събрали повече от 56 заявления за гласуване, а по закон са нужни 40, препоръка на генералния консул в Ню Йорк Милен Люцканов до ЦИК ги лиши от такава. От видеозапис от заседанието на ЦИК от 16 септември става ясно, че именно тази препоръка е причина да не се разкрие секция в Куинс. Тогава Ивайло Стоянов и Елена Хамбарджиева обжалваха решението на ЦИК. „Ние сме спазили всичко, което е необходимо. Имаме 56 заявления, намерили сме доброволци за секцията и помещение", обясни доводите си Ивайло Стоянов. Върховният административен съд уважи тяхната жалба, но за нашите сънародници победата е по-скоро пирова. „Чувствам се малко разочарована, че трябваше да се стигне до жалба и от това, че консулът не съдейства, а напротив - опита се да спре създаването на втора секция в Куинс" - споделя Елена Хамбарджиева. Екип на BG VOICE потърси за коментар и генералния ни консул Милен Люцканов, но той отказа да разговаря с нас.

Така за предстоящите парламентарни избори на 5 октомври ще отворят врати рекордните 43 избирателни секции в Америка и 4 в Канада. От ЦИК уточниха, че всеки може да гласува независимо дали е подал заявление или не. Единственото условие е да имате валиден български документ за самоличност - лична карта или паспорт.

От ЦИК вече са под пълна пара за подготовката на изборите зад граница. По думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев в Съединените щати досега няма подадени сигнали за недостиг на хора или проблем с намирането на помещения за откриване на секции. Общо 427 секции в 99 държави ще работят на 5 октомври зад граница. 

Близо

2 млн. лв. ще струват изборите зад граница

Голяма част от парите ще отидат за командировки на служители на външно министерство. Специално за Съединените щати ще бъдат изпратени хора от няколко министерства.

В Америка скокът на секции е почти четири пъти, като от 11 през 2013 година в момента са разкрити 43. Това е почти десет на сто от общия брой секции извън страната.

Първите избирателни бюлетини за вота на 5 октомври също тръгнаха към секциите в чужбина. Техният брой е общо 400 хиляди. Бюлетините ще бъдат разпределени по 900 за всяка от 430-те избирателни секции зад граница. Българите, живеещи в чужбина, няма да имат възможност за преференциален вот, тъй като липсва отделен изборен район. От ЦИК обясниха, че има пълен контрол върху тяхното отпечатване и няма вероятност скандалът "Костинброд" да се повтори.