Противно на пазарната логика сега, когато доларът е рекордно висок, а горивата - евтини, самолетните билети до Родината са по-скъпи, отколкото са били през миналата година по това време, казват туристически агенти. "Цените бяха около 850-900 долара, а в момента най-ниската тарифа е около 1100 долара", казва Марчела Челебиева, която продава билети в Чикаго. Ето защо сънародниците ни изчакват и много от тях все още не са направили планове за лятната ваканция. Челебиева казва, че в случая това може да се окаже печеливша стратегия, защото е много вероятно да излезнат по-изгодни оферти през април. „В началото на април очакваме нови оферти и нови възможности от авиокомпаниите", обяснява Марчела Челебиева. Дори високият курс на долара да не се отрази директно на офертите за самолетни билети до България, то там ще може да се възползвате от съотношението, което е почти 2 лева за 1 долар.

От туристическия сайт orbitz.com съобщават, че самолетните билети до Европа са поевтинели с 6 процента, а хотелите там - с три на сто. Това обаче не се отнася за билетите до България, които са били по-евтини по същото време миналата година.

Скъпият долар обаче ще засегне онези, които пътуват от България и Европа към Съединените Щати. Сезонните работници и

студентите на бригади ще платят почти двойно

 спрямо миналата година. Марчела Челебиева казва, че запитванията от български туристически агенции са по-малко през тази година.

Според редица туристически сайтове високата стойност на американския долар спрямо еврото ще отключи поток от туристи към Европа. Марчела Челебиева съобщи, че много американски компании пък увеличават презокеанските си командировки заради поскъпналия долар. От сайта Airwatchdog прогнозират, че цените за пътуване в бизнес класа ще намалеят още към средата на лятото. В момента цените на бизнес класа от България към Щатите са два пъти по-малко, отколкото в обратната посока. „Например „Луфтханза" за бизнес класа е към 2700 долара от София по маршрута София-Чикаго-София, а в обратната посока е около 5 хиляди."