Една от най-големите компании с български собственик в Америка "Делта меканикъл" е дадена на съд. Нейни контрактори и служители твърдят, че са били ощетени със заплати, овъртайм, обедни почивки и пари за материали, които сами са дали, но не им били възстановени. От май 2013 година двете страни си разменят стотици страници документи през съда в Калифорния.

12 бивши служители и контрактори на компанията за водопроводни услуги „Делта меканикъл" са подали групова жалба срещу Тодор Кичуков - един от най-успешните български бизнесмени в Америка, когото всички наричат Тони. Четирима от ищците са българи и твърдят, че не са получавали необходимото възнаграждение за труда си и сега търсят обезщетение за милиони.

   Всичко започва на 23 април 2013 г., когато няколко от служителите на „Делта меканикъл" в района на Сан Франциско не отиват на адресите на клиентите и не отговарят на обажданията от компанията. Причината, която посочват в иска си, е, че за пореден път не са получили коректните чекове. Сред ищците са Мартин Арнаудов, Михаил Славков, Божидар Мирчев и Иван Величков. В своите показания Величков обяснява, че спира да работи, защото не му е платена цялата дължима сума за предходната седмица - и то без никакво обяснение. Това споделят и други ищци.
  Малко след като напускат, те завеждат и групов иск срещу компанията. Ищците обвиняват „Делта меканикъл", че вместо да бъдат наети като служители, са били само независими контрактори, че не им е заплатено минималното заплащане и извънредния труд при работна седмица повече от 40 часа, както и липса на компенсация за бизнес разходи и обедни почивки. В иска още пише, че работодателят не е заплащал неговата част от social security, medicare и payroll данъците. Освен това ищците твърдят, че не са изплатени последните им заплати при приключване на работа. Адвокатът на ищците Джон Дъглас също обясни, че делото разглежда дали е законно водопроводчиците да бъдат назначавани като независими контрактори. „Преди да заведем дело, "Делта" класифицираше водопроводчиците в Калифорния като независими контрактори, а не служители. След като заведохме дело "Делта" промени политиката си и започна да ги квалифицира като служители.

Компенсацията, която искаме, е 7-цифрена сума

- обясни адвокат Дъглас. Екипът на BG VOICE потърси коментар и от адвоката на защитата Клаудио Янители. В уговорения за интервю час обаче той се оказа на обяд. Собственикът на компанията "Делта меканикъл" Тодор Кичуков се съгласи да ни даде интервю, след като приключи делото.

Собственикът на фирмата с басейн като вегаския „Мираж"

snimka-5_300Освен че Тони Кичуков е един от най-успелите българи на континента, осъществил американската мечта, преди години той осъществи и мечтата на съпругата си Мариана, като й построи малък рай в задния двор на къщата им. Семейството е силно впечатлено обстановката в хотел „Мираж" в Лас Вегас, че решава да го пренесе в задния си двор. Телевизионният канал "Travel" постави басейна на семейство Кичукови на първо място в класацията за най-луксозен частен басейн в страната. Пищните фонтани, водопади и водна пързалка превръщат дома в истински

оазис сред пустинята на Гилбърт, щата Аризона (предградие на Финикс).