Традицията продължава -  в неделя, 1 март, ще издигнем знамето в центъра на Чикаго по повод националния празник Трети март. От консулството са избрали неделния ден за церемонията, за да е по-удобно за всички, които искат да присъстват. Началният час е 12 на обяд.

Освен вдигането на българското знаме и изпълнението на химна събитието включва и културна програма. „За нея поканихме децата от всички български неделни училища да участват", каза генералният консул в Чикаго Симеон Стоилов. „Целта е не да имаме концерт по повод Националния празник, а да имаме участници в Националния празник и заедно да го отпразнуваме." Кръшно хоро в центъра на Чикаго ще поведат ансамблите „Верея" и „Хоро". Синоптиците обещават, че времето ще е приемливо - около 0 градуса по Целзий и без сняг.

Традицията по издигането на трибагреника в Чикаго бе подновена през 2007 година. Историята й започва половин век по-рано. През февруари 1960 г. група българи се срещат с тогавашния кмет Ричард Дж. Дейли. Впечатлен и разчувстван от историята на България, той издава прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго. През 2006 г. денят е вписан в официалния календар на Чикаго в знак на уважение към българската общност в града, която е и най-голямата наша диаспора в САЩ.

Каналът за българите в Северна Америка BiT ще излъчи церемонията на живо в неделя на обяд на www.BiTelevision.com.