Разследване на BiT Новините улови измамна схема на българка, която взема пари от наши бизнеси в Чикаго, без да ги връща.

Жената е добре известна сред българските транспортни компании в Чикаго като измамница. Тя се представя за диспечър с добър опит и спешна нужда от пари назаем. Няколко транспортни фирми вече проплакаха от срещата си с нея. По техните думи тя взела пари назаем с обещанието да работи и да ги върне. Това обаче така и не се случва, а Албена, по всичко изглежда, е свикнала с този си начин на живот. Освен в Чикаго българката е задлъжняла и в родния си Пазарджик, където взела пари назаем, преди да замине, показва разследването на BiT.

Схемата винаги е една и съща - Албена печели състрадание със сърцераздирателна история за това как неин близък е болен, на смъртно легло, и тя има нужда от пари за лечение и погребение. „Аз й повярвах - казва една от потърпевшите. - Тя ми каза много неща от живота й: че мъжът й я напуснал, че имала болен роднина и още много лоша неща, които й се случват." Момичето, което дало пари на заем на Албена, се

 почувствало глупаво, че й повярвало

 Запис от скрита камера на BiT Новините показва как Алена обещава на потърпевшото момиче да й върне взетия заем от 3,000 долара при първа възможност - през май, когато по нейните думи ще финализира развода си. „Това ще е първото нещо, което ще направя", обещава Албена и добавя: „От понеделник ще съм на работа със сигурност." Само че това така и не се случва.

След множество разговори с потърпевшото момиче Албена изпраща confirmation номер, че е превела парите чрез услугата Western Union. Оттам обаче казват, че в сметката няма пари. Отново на скрита камера Албена обяснява на жертвата си: „Ако няма пари в тоя номер, няма как да излезе този confirmation номер. Разбираш ли ме. Айде, изчакай до сутринта, имаш ми номера...." След няколко минути става ясно, че всъщност лъжа има. „Моят план не беше да те излъжа и нямаше да те излъжа."

Пред микрофона на BiT обаче Албена категорично отказа да говори.

Но това не е единствената такава история. Неделчо от Пазарджик също казва, че е потърпевш от измамите. „Аз, откакто я познавам, тя се е хващала един-два пъти на работа в Пазарджик, но никога за цял месец." Неделчо също е дал пари на Албена и се чувства излъган. „Това й е четвърто или пето идване до Америка за такъв период някъде от порядъка на три или четири месеца и явно схемата е тази: Хваща се някъде на работа, намамва човека, прибира се,

 изкарва с тези пари лятото и зимата по същия път

 Историята се повтаря няколко пъти.

В Чикаго на адреса на Албена по лична карта живее семейство, шокирано от наглостта й. „Не, изобщо не съм й позволявал да се регистрира тук", казва Мишо. От три години той и съпругата му получават писма, адресирани до Албена. „Последното, което рабрах, че си е пререгистрирала през миналата година книжката отново на наш адрес." Мишо и жена му  звъняли в полицията и пощата, откъдето обаче казват, че няма как да им помогнат. Така, на чужд адрес, с няколко хиляди в джоба, Албена живее необезпокоявана в Чикаго.

В крайна сметка потърпевшата от скритата камера намира начин да си възвърне част от парите, като наема Албена за дипечър, но не й дава заплата. Българите, които са си изпатили от Албена, казват, че едва ли скоро ще подходят толкова благородно към някой друг.