В деня на големия църковен събор за Успение Богородично, който по традиция се провежда всяка година в църквата „Св. Иван Рилски" в Чикаго, църковното настоятелство съобщи, че е предприело действия храмът да премине от Американската (АПЦ) към Българската православна църква (БПЦ). Макар идеята да беше дълги години обект на съдебен спор, всички присъстващи на празненството я приветстваха единодушно. „Нашата църква от една година я наричат „онази църква", „другата църква", „американската църква". Защо всичко това трябва да продължава така?" - попита риторично Добри Карабонев, който е част от настоящото църковно настоятелство. Освен че „Св. Иван Рилски" е към българския диоцез на АПЦ, вече повече от девет месеца храмът няма български свещеник. Това е и основната причина голяма част от хората да го посещават все по-рядко. „Миряните, доколкото виждам, са в момента в дилема - чудят се какво става с тази църква и това е така наистина. Нямаме свещеник. Свещеникът, когото чакахме, няма да дойде. Не получи виза" - обясни председателят на църковното настоятелство Боян Чавдаров.

След неуспешния опит да извика нов свещеник от България, който да замести отец Ноцков, Чавдаров започва разговори с митрополит Йосиф, който отговаря за църквите в Америка, Канада и Австралия. Освен това е запознал и АПЦ с решението „Св. Иван Рилски" да премине към БПЦ. Председателят на храма е уверен, че е само въпрос на време това да се случи.

Сред десетките българи, които присъстваха на събора за Голяма Богородица, беше и Борис Кулов, който през 1996 година е бил един от основателите на „Св. Иван Рилски". „Сега малко нещата не вървят добре, обаче имаме надежда, че ще се оправят. Свети Иван Рилски ни е на помощ. Той я основа и той ще я закриля. Надявам се всичко да бъде наред" - коментира г-н Кулов след съобщението на църковното настоятелство. Неговата надежда споделят и стотиците българи, които живеят в района на Чикаго. Когато Добри Карабонев официално обяви новината за предприетите действия, всички присъстващи на събора приеха с радостни възгласи и бурни аплодисменти предложението. „Тази църква ще остане българска и ще бъде българска. Ние правим всичко възможно да преминем в лоното на Българската православна църква. Там, където й е мястото" - обеща г-н Карабонев.

В края на септември или най-късно в началото на октомври ще се проведе общо събрание на църковните членове на „Св. Иван Рилски". По устав това са всички, които са плащали членски внос през последните две години. На него ще се разисква и предложението храмът да премине към Българската православна църква.