С два гласа „за" и един „против" 5-и федерален апелативен съд в Ню Орлиънс отказа да уважи жалбата на министерството на правосъдието да се възобновят спрените имиграционни програми на президента Обама. С тях щяха да бъдат временно отложени депортациите на 5 милиона имигранти без статут, които са родители на американски граждани, или на такива със зелени карти. Програмите обаче са замразени заради съдебно дело, заведено от 26 щата, според които Обама е надвишил правомощията си. Президентската администрация искаше работата по програмите да продължи, докато тече делото. По план от 15 май трябваше да започне приемането на молбите на имигрантите, но този процес сега е спрян.

От Апелативния съд отказаха да ги пуснат с мотива, че „няма смисъл да се възобнови, дори временно, действие, което после подлежи на отмяна в съда". В тези думи прозира и скептицизъм за развоя на събитията в делото, което възпира програмите на Обама. Съдиите не вярват, че Белия дом ще успее срещу щатите, завели делото.

И не само решението от вторник отчасти се противопостави на главните действащи лица в трите основни сили в държавата - законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Съдия Джери Смит завършва решението си с: „Не бих потвърдил намеса или юридическо действие на нещо, което Конгресът никога не е гласувал." Някои българи също смятат, че именно Конгресът трябва да вземе решение по този така наболял въпрос. Мариела, която е имигрант, казва, че според нея така е редно: „Аз лично смятам, че трябва да се изчака за цялостна имиграционна реформа. Като във всеки един сектор и в този е хубаво да има ясна позиция, да е разяснено на хората какво ще правят, защото това не може да стане overnight." Ясна позиция в Конгреса обаче няма от близо две десетилетия. Дори след кризата по границата от миналото лято на дневен ред не се разглежда нито един проектозакон за имиграционна реформа. А междувременно милиони имигранти са в очакване техният проблем да се реши.