Опасен вирус сее зараза сред кучетата. Той протича като обикновен грип, в което е и проблемът - мнозина дори не забелязват, а когато първите симптоми са налице, може вече да е късно. Вирусът е върлувал в Китай и Южна Корея преди години и това е първото му голямо разпространение в Чикаго и средните щати.

Освен Уисконсин, Индиана, Охайо и Илинойс предупреждения за заразата вече са издадени и за Ню Джърси и Айова. За щастие вирусът не се предава от животни на хора, но много собственици ще трябва да следят по-внимателно домашните си любимци. Има данни за умрели 6 кучета, а общо в четири щата заразените са над 1,300.

Един от пострадалите е Красимир Тонев, собственик на 3 песа. Имал е и четвърти - Айля, който умира за 24 часа. Според Красимир причината е именно опасният вирус. „Просто спря да се храни, загуби апетит, а по принцип ядеше всичко, като другите ми кучета, които са добре. Затова мисля, че не е от храната. Умря, както си спеше. Така я намерихме мъртва на следващия ден. Не показа никакви други признаци и това ни озадачи", разказва Красимир.

Според ветеринарите вирусът се предава бързо, лесно и е силно заразен. Затова и те препоръчват по-строг контрол и наблюдения на домашните любимци. „Ако кучето кихне или се изкашля и в този момент има друго куче наоколо, то вдишва от този въздух и може да се зарази. Вирусът е възможно да тръгне и от контакт нос с нос. Заболяването убива, силно заразно е. Най-коварно е това, че протича като обикновен грип, затова мнозина стопани е възможно да не забележат симптомите в самото начало", предупреждава за опасността ветеринарният лекар д-р Хайди Луис.

Освен че се пренася бързо, ваксина срещу точно този щам на грипа няма. Въпреки това ветеринарите препоръчват собствениците на домашните любимци да ги имунизират на всяка цена, особено ако имат навика да обикалят из кучешки паркове, където заразата се носи във въздуха, кучетата са в пряк контакт едно с друго и е много лесно да се заразят. Макар и незабележими, ветеринарите препоръчват собствениците да следят за следните прости симптоми - кихане, кашляне и висока температура. Съветват още при първите признаци на тези състояния кучетата да се заведат на преглед. Тъй като вирусът атакува респираторната система на кучетата, симптомите могат да се проявят за период до 7 дни.