Близките на починалия при нелепия инцидент от миналия юни Ивайло Иванов заведоха дело срещу заведенията, сервирали алкохол на Станимир Дойчев в нощта на фаталната катастрофа.

Адвокатът на семейството София Знаймер обясни, че няма да се откажат, докато не получат парично обезщетение. "Ако можем да върнем Ивайло, би било идеално, но за съжаление това няма как да стане. Това, което ние искаме, е обезщетение" обясни през сълзи Знаймер.

При завеждането на делото срещу заведенията Знаймер се позовава на няколко основни точки. Според така наречения Dram shot act всяко заведение, което е сервирало алкохол на видимо пияно лице, подлежи на съд, особено в случаи на последвала катастрофа или смърт. "Ние имаме доказателства, че г-н Дойчев е бил първо в "Еclipse", където е пил, след това в "Rog's", където е продължил да пие. Това е алкохол, който е консумиран, преди да седне зад кормилото и да блъсне джипа, който всъщност убива Ивайло", заяви Знаймер.

Липсата на бетонни ограничители на паркинга на заведението "Rog's" също е основна точка в делото, на която защитата ще се позове. "Нашето дело също има и друг параграф, който е за небрежност от страна на ресторанта поради това, че една от причините Дойчев да загуби контрол върху колата е състоянието на паркинга", обясни адвокатът на семейството. Знаймер обясни още, че вече преговаря със собственика на популярното заведение за бира и крилца в чикагското предградие Шилер парк - „Rog's"." „В момента сме в преговори с адвокатите на единия ресторант. Това е „Rog's". Имаме предварително споразумение да се явим пред арбитраж", обясни още Знаймер.

Собственикът на другото заведение „Eclipse" обясни, че все още не знае за заведеното вчера дело, но каза, че няма да се откажат да се защитават. „Всички, с които говорих -  сервитьорът, мисля, че имаше и 7 или 8 приятели със себе си, казаха, че той е бил напълно ОК. Имаме доказателства от касовата бележка, че сме му сервирали може би 1 или 2 бири, като това е било часове преди да се упътят към другото място", каза Сабри Дадевски, собственик на "Eclipse".

Трите страни ще преговарят с помощта на съдия до момента на постигане на финансово споразумение, известно още като "mediation" в американското законодателство.

През юни миналата година на паркинга на заведението "Rog's" 26-годишният Станимир Дойчев се качва на своя "Лексус", върти гуми и блъска паркиран джип, който отскача и блъска 31-годишния Ивайло. След седмица в кома Ивайло умира. След като се призна за виновен по повдигнатите срещу него 3 обвинения - 1 за безразсъдно шофиране и 2 за напускане на мястото на пътния инцидент, Станимир бе осъден на 4 години затвор, от които вероятно ще излежи само 2.