"Случи се толкова бързо. Аз им казах - бягайте, бягайте. И те тръгнаха." В Бакстър спрингс, Колорадо - Касиди, съпругът й и петте им деца имали само секунди да се скрият, преди торнадото да удари дома им. Но не успели да стигнат до мазето.  "Взех сина си, но имахме време да направим само няколко стъпки и усетихме как къщата се вдигна", разказва Касиди Шуновър. Съпругът й Дейвид добавя - "Когато усетих къщата да се вдига, спрях. Просто закрих децата. Това беше. " Коминът се струтил във всекидневната. По-голямата дъщеря прикрила с тяло малката, която е само на 9 месеца. За щастие всички са добре.   

Сцени като тази се разиграха стотици пъти от неделя насам, след като три рунда от екстремно време удариха централните и южните щати.

Поне 35 са жертвите на над 128 торнада

от неделя до редакционното приключване на BG VOICE във вторник през нощта. Ранените са стотици, а пораженията за милиони долари. Стотици хиляди души останаха без ток в продължение на дни.

Сред най-пострадалите райони са предградията на Литъл Рок, Арканзас Мейфлауър и Вайлония. Там жертвите са 10, сред които и две деца. Спасителни екипи работят денонощно в засегнатите градове в опит  да намерят хора, които може да са затрупани под останките.

Хората казват, че туистърът превърнал в трески домовете им само за няколко секунди. Мощта на торнадото унищожава всичко на пътя си в продължение на 45 километра само в една част на Арканзас. "Центърът ни е почти изцяло разрушен", казва по телефона  кметът на Вайлония Джеймс Файърстон.  "Части от някои сгради са останали, но разрушенията са огромни. От тръбите тече газ. Кабелите с ток са по земята. Къщите са просто купчина тухли." Точно преди три години и два дни същото градче отново сринато от торнадо, което уби четирима души. Много от хората били на църква, когато предупрежденията за опасното време дошли. "Аз изскочих навън и видях над тези сгради... Беше доста широко, някои хора казват, че е било близо километър широко. Тъмен облак. Избягах обратно в църквата и казах -  торнадото идва! Всички се снижихме", разказва Брайън Пруит.

В  понеделник втора серия торнадо сравни със земята домове и бизнеси в Тупело, Мисисипи - родният град на Елвис Пресли. "Всичко хвърчеше", сподели един от местните хора. "Това е историческо - живял съм тук цял живот. Видял съм Катрина, торнадо, но нищо като това - 25-26 предупреждения за торнадо. Седем потвърдени днес и за съжаление ни очаква още лошо време", каза губернаторът на Мисисипи Фил Брайънт.

В сряда още 70 милиона души са в опасност - от Луизиана до Ню Йорк - това е една трета от страната. Алабама и Мисисипи са отново в окото на бурята, а синоптиците предупреждаваха за опасността нови бури да минат през вече опостушените райони. Предупрежденията са за гръмотевични бури и едра градушка, с по-малка вероятност от торнадо.

Във Вайлония, Арканзас, Стейси Хоби оглежда треските, които са останали от дома й, но се счита за късметлийка. "Хората се събудиха тази сутрин, загубили деца, роднини. Това, от което Вайлония има нужда сега, е молитва и подкрепа", казва тя.