Откакто новината за масовия арест излезе, мнозина си задават един и същ въпрос - отново ли ние, българите, станахме известни с криминална история. Вашите коментари в интернет ни накараха да проверим как тези арести се отразяват на българските бизнеси и интереси, които различните БГ организации защитават  в  тази страна.

„Актът на самия арест засяга българската общност, и то много дълбоко" - казва адвокат Цветелина Бойновска. Новината за арестите получи сериозно отразяване в американските медии и навсякъде беше споменат фактът, че заподозрените са българи. „Най вече ние сме в чужбина и сме свикнали да се гордеем. Гордостта за нас е много важна. Това безспорно подронва нашето самочувствие" - смята Бойновска. Адвокати казват, че има връзка между криминалните прояви на имигрантите и забавената имиграционна реформа. Най-вече че опонентите на реформата могат да използват подобни прояви като довод срещу нея. „Не бих казала, че конкретно този случай ще се отрази на имиграционната реформа, но от друга страна - хората, които водят списък, може да го използват, за да кажат, че сред имигрантите има много криминално проявени" - обяснява адвокат Бойновска, която следи развитието по реформата през последните 10 години.

Според психолога Юлия Панова случилото се е част от българската народопсихология. „Тези 17 души са само върхът на айсберга. За съжаление твърде много имигранти са склонни да се заиграват със закона и да търсят начин да се облагодетелстват от системата от институциите и това е голям проблем за съжаление", казва тя. Според нея тези групови провинения оставят впечатлението, че се толерират в българската общност, което води до заклеймяване на всички наши сънародници и вземане на специални мерки срещу тях. „Един много прост пример ще ви дам. Всички сте се връщали в България от О'Хеар. Когато попълваме митническите форми, че идваме от България, задължително минаваме през втори скенер, което не се прави с другите пътници точно поради същата причина", споделя своите наблюдения Панова. И дава още един пример: „Банките тук - нещо, което не е обявено, когато дават заем на българи, имат по-специални мерки."

За други наши сънародници обаче е по-важно да се съсредоточим върху позитивните качества на българите. Василен Васевски, който е и ръководител на групата на българските художници тук, в Чикаго, разбира за масовия арест във Facebook. „Една неприятна новина, върху която обаче не трябва да се фокусираме, защото е по-добре да мислим за позитивните неща сред българската общност", казва Васевски. „Ще ви дам пример - до тази новина във фейсбук имаше друга за спечелен конкурс на НАСА от 4-ма млади български математици от Варна. Така че ето това е новина, върху която може да се фокусираме."

Назависимо от изхода на делото по конкретния случай едно е ясно със сигурност - всеки един такъв арест или инцидент се отразява дълбоко сред българската общност и на имиджа, който имаме пред американските институции.