Побой, отвличане и схема за стотици хиляди долара на седмица - така звучат най-новите обвинения срещу сочения от ФБР за главатар на групата българи, източвали карти - Георги Мартов-Мицубишито. Съдът отново отказа да го пусне от ареста в сряда.

Майката на Мартов - Даниела Иванова, се появи в съда заедно с неговата приятелка Теменуга Колева, която също е обвинена в схемата.

Според адвокатите на Георги Мартов, той и семейството са му хора от средната класа и без особени финансови възможности. Издържал се от транспортна компания Complexity Inc. Но в 15-те си страници отговор, прокуратурата твърди съвсем друго и описва схеми, които са като от криминален роман.

В съда за първи път официално се потвърди, че ФБР са имали няколко информатори в групата на Мартов. Те са подслушвали и два телефона на Мицубишито. В един от тези записи, Мартов обяснява на една от къртиците, че е поръчал побой на мъж в България, който му дължал пари.

В друг записите, Мицубишито се заканва как някой "ще бъде нарязан на парчета" ако се прибере в България. В трети - как той и арестуваният в България Радослав Павлов са отвлекли мъж в Чикаго, който завлякъл мафиоти с 800 хиляди долара.

Когато ФБР арестуват Мицубишито преди три седмици, той си признал за това. Прокуратурата твърди, че Павлов признал пред български полицаи, че е изпращал на Мартов всяка седмица откраднати номера на кредитни карти. Мицубишито запазвал 20 процента от източените пари. През 2011-а Павлов казва, че Мартов пращал обратно в България по 200 хиляди долара на седмица. Прокуратурата описва Мицубишито като главната фигура в Чикаго на една голяма международна схема за точене на карти.  

След като веднъж съдът в Илинойс отказа на Георги Мартов-Мицубишито да бъде пуснат под гаранция, новите му адвокати поискаха отново това. При първото разглеждане на гаранцията прокуратурата заяви, че Мартов е пътувал до България през 2012 г., но на границата липсват данни за това и предположи, че той е използвал фалшива самоличност. Сега адвокатите на сочения от ФБР за главатар на групата за точене на кредитни карти прилагат копия от паспортите на Мартов и неговото семейство, на които има печат от граничния пункт на чикагското летище O'Hare. Защитата твърди, че това е било семейно пътуване, а не за незаконна дейност, както твърдят от прокуратурата.

В писменото искане до съда адвокатите описват Мартов и семейството му като "средна класа" без сериозни доходи. Те предлагат той да заложи семейната къща в Шилер парк като гаранция, че няма да се укрие от правосъдието.

Интересна подробност от този документ е, че Мартов получава статут в Съединените щати като политически бежанец от България през 1995 г. и от тогава до сега си е ходил в Родината само веднъж - именно въпросното пътуване през 2012 г.

Адвокатите твърдят, че Мицубишето издържа семейството си с доходите от транспортната компания Complexity Inc, в която работят 50 независими собственици на камиони. Проверка в регистрите на Департамента по транспорт (DOT) показа, че тази компания е извън бизнеса (out of servicce) от миналата година.

Междувременно почти всички адвокати на обвинените българи при масовия арест на ФБР отпреди три седмици поискаха още време, за да се запознаят с доказателствата по делото, които включват 21 хиляди телефонни записа, снимки и други материали, преди да внесат своите искове, молби и други съдебни документи в предсъдебната фаза на делото.