Пожар в чикагското предградие Елк Гроув Вилидж остави няколко български семейства без дом във вторник вечерта. Според пожарникарите пламъците избухнали към 5:30 РМ в апартамент 112 на първия етаж в жилищна сграда на 920 Ridge Sq. Няколко водопроводчици запоявали тръби в апартамента, когато стените се възпламенили. Огнената стихия обхванала бързо втория и третия етаж и стигнала чак до покрива на сградата. „Има значителни щети в самите стени и на трите етажа заради огъня, дима и водата", обясни пред BG VOICE Ричард Майкъл, който е шеф на пожарната в Елк Гроув Вилидж. Неговият екип е първят, който се отзовал на сигнала. „При такива сгради пожарът се разраства много бързо, затова бяхме много пожарникари, направихме дупки в стените и вкарахме вода" - допълва Майкъл. Червеният кръст също беше на място, за да им окаже помощ.  По непотвърдена информация апартаментът, от който е стартирал пожарът, е на българско семейство.

 На хората, които живеят в сградата, се наложило да напуснат домовете си, защото електрическата система също е изгоряла. Сред тях е и Павлина, която живее на втория етаж, точно над мястото, където е лумнала искрата. „Половината от апартамента ми е изгорял, включително и таванът във всекидневната" - каза Павлина. Тя живее от пет години в тази сграда, но за първи път й се случва такъв инцидент. „Беше много внезапно! Изобщо не съм очаквала, че такова нещо може да се случи. Още ми е трудно да го приема" - допълни Павлина, която ще остане при приятели за следващите няколко седмици.

С най-сериозни щети са жилищата над мястото на пожара, но и в другите около тях има следи от пушек и сажди.

Строителните инженери започват огледа на сградата още в сряда сутринта, но едва когато е безопасно, хората ще се върнат по домовете си. Това може да продължи от две седмици до три месеца според мениджъра на апартаментите в комплекса Майкъл Флашър.