Бившият представител на мутренската групировка СИК в Бургаско Димитър Вергиев заведе две дела (гражданско и наказателно) срещу заместник главния редактор на BG VOICE Божидар Божков заради негов статус във Facebook. В него Божков припомня миналото на Вергиев, който сега се изявява като доцент и доктор по финансов инженеринг и нефтени фючърси. Делото, изглежда, ще завърши зле за Божков след скандални думи и решения на зам.-председателя на районния съд Светлин Иванов, който  е съдия по делото.

Вергиев съди журналиста Божидар Божков, понеже припомни общоизвестен факт от миналото му - докато бе студент във ВХТИ-Бургас, той преби преподавателката си по механика доц. Дитка Димитрова, задето му писала двойка. После бе съден, но сключи споразумение с прокуратурата и се отърва с административно наказание. Сега настоява, че Божков го бил наклеветил.

През миналия август Божков описа с пост във Facebook, че с него се е свързала известна фигура, която поискала от името на Вергиев журналистът да изтрие свой стар материал, публикуван в интернет изданието на вестник „Сега". В тази статия отпреди 15-ина години със заглавие „Приключения и интриги в бургаския университет" тогавашният кореспондент за Бургас на в. "Сега" разказва как Вергиев като студент по индивидуално изработена за него програма в университет „Проф. д-р Асен Златаров" пребил преподавателката си доц. Дитка Димитрова, понеже отказвала да му пише тройка.

Посредникът, който поел ангажимента да помогне за „изчезването" на публикацията от електронното издание на в. "Сега",  обяснил на Божков, че Вергиев днес е вече уважаван професор и му е поръчал да трие от интернет всички такива уличаващи го материали, напомнящи за миналото му.

На последното заседание в районния съд на Бургас по наказателното дело за обида и клевета срещу Божков подсъдимият поиска от съда доц. Дитка Димитрова да бъде разпитана като най-ключовия свидетел в процеса срещу него. Но съдията по делото - зам.-председателят на Бургаския районен съд Светлин Иванов, отказа да допусне доц. Димитрова с мотива, че тя не била важен свидетел и нямала какво да каже.

Независимо от разклатеното й здраве някогашната достолепна доцентка намери сили и дойде в съда, за да каже кой е Димитър Вергиев.

Исках да видя Димитър

Вергиев очи в очи

след толкова години. Знаех, че ще дойде, събрах смелост и всичките си сили, на които съм способна, за да се изправя срещу него и да бъда чута от съда. Имах какво да кажа за миналото на този човек, който сега разбирам, че бил уважаван доцент и професор. Страхувам се, че той, след като успее да осъди вашия колега Божидар Божков за това, че е припомнил миналото му, може да заведе дело и срещу мен. Виждате как се развива процесът срещу журналиста, може ли и аз да се окажа на подсъдимата скамейка?!", попита риторично доц. Димитрова, цитирана от "Флагман".

Ето какво искаше да каже доц. Димитрова пред съдията Светлин Иванов:

„Димитър Вергиев (41-годишен по това време, б.р.) беше приет като редовен студент по специалността „Горива" през 1998 г. с успех от дипломата за средно образование  3,27. Не ми е известно да се е явявал на кандидатстудентски изпит. Беше приет платено обучение. За никого не беше тайна, че негови близки приятели са ректорът доц. Николай Ралев и зам.-ректорът по учебната част проф. Петко Петков. Завърши първата година със среден успех и една  двойка по „Неорганична химия", но на него му позволиха да премине във втори курс. Тогава на Вергиев му бе изготвена индивидуална програма за обучение, направена от Петков и Ралев, като за една учебна година трябваше да му се признаят две учебни години. Това беше позволено, но за студенти, които имат среден успех минимум 5.00 от предходни години, а неговият успех беше около 3.

На изпит по техническа механика Вергиев се яви пет пъти, въпреки че имаше право до три пъти по нормативни изисквания. За него се правеха изключения. Аз бях преподавател, който никога не е правил компромис със съвестта си и не помня някога да съм писала незаслужена тройка. За това се гордея с постиженията на студентите си.

В нощта преди явяването му за пети път, доста след полунощ, анонимен женски глас се обади у дома и със заплашителен тон заяви: „Не се ебавай с Митко - лошо ти се пише!" После разбрах, че това е приятелката му. Тя се обади няколко пъти същата нощ, повтаряйки тази фраза - докато изключа телефона. Не мигнахме у дома до сутринта, аз много се разстроих от тези заплахи. Не знаех за какъв Митко става въпрос, докато на следващия ден сутринта ме посрещна моята асистентка пред вратите на изпитната зала с думите: "Трябва да внимаваме, защото вътре е г-н Димитър Вергиев, той ме предупреди, че ако се ебаваме с него, лошо ни се пише. "

Изпитът започна. През цялото време той не правеше нищо по двете поставени задачи, но непрекъснато се въртеше, ставаше и вземаше калкулаторите на другите студенти. Не направих забележка, за да не изнервям залата. Едва когато времето за изпита изтече, го попитах защо е дошъл без задължителния калкулатор и защо притесни колегите си. Тогава едрият добре сложен мъж стана от банката и както си седях на катедрата ми удари страшен шамар. Зави ми се свят и политнах. Това очевидно му се стори малко и той зашлеви още по-страшна плесница от другата страна на главата ми. Ушите ми запищяха, но не показах колко ми е зле, защото Вергиев се обърна към залата и каза:

Нищо не сте видели и чули,

сега отивам да си взема пистолета

и ще видите какво ще направя." Асистентката в това време успяла да предупреди персонала и да повикат полиция. Аз се качих в кабинета си и започнах да проверявам работите на студентите, защото такъв е правилникът. Бях се заключила, докато дойдат полицаите. Първо ме попитаха какво прави този човек тук и какъв е, тъй като добре го познавали. Обясних, че е студент, това шокира служителите на МВР. Писах му двойка, не се пречупих, въпреки че можех да предположа какво ще последва. От МВР ни предупредиха, че праща хора да ме следят. (На разговора пред съдебната зала с доц. Димитрова освен репортера на Флагман присъства и кореспондент на БНР, но за съжаление на това място той рязко я прекъсна и я посъветва да спестява подробности, защото не може да докаже твърденията си, б.р.).

Аз направих доклад до ректора, но той изобщо не ми обърна внимание, дори не ме повика на разговор.

На студента Вергиев ректорът даде отпуск по болест, защото трябвало да си почине, а трябваше да го изключат.

Изготвиха му академичната справка и той замина за София, за да си продължи там висшето образование. Аз заведох дело. Беше мъчителен период. Той с всичките си връзки на различни нива отричаше, че изобщо има такъв случай, заплашваше студентите, че ако някой дръзне и дойде като свидетел да ми помогне, ще го очисти. Все пак въпреки строгостта ми като преподавател един по един тихомълком студентите дойдоха и разказваха пред полицията какво са видели. Стана така, че в един момент Вергиев разбра, че ще е най-добре да се признае за виновен. Вече беше минало време и всички бяха забравили за мен. Получи глоба от 500 лв."

В крайна сметка Вергиев взема изпита по техническа механика при друг преподавател в София - от раз. Прекъсва обучението си тук по семейни причини и се прехвърля в ХТМУ-София. С днешна дата той е уважаван хабилитиран учен в същия вуз по проблемите и перспективите на финансовия инженеринг при електронната търговия с нефтени фючърси.

Показанията на доц. Димитрова щяха да докажат думите от статуса на Божков във Facebook - „обещаха му да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно". Фраза, която бившият сикаджия намира за обидна и клеветническа и заради която съди журналиста.

Пред съда той заявил, че получил сериозни проблеми със сърцето си, след като прочел статуса на Божков.

Заради инцидента във вуза бургарската прокуратура завежда дело срещу Вергиев за хулиганска проява. Той сключва сделка и е осъден на глоба от 500 лв.

На последното заседание на съда Божидар Божков отправи и второ искане - съдът да накаже адвоката на Вергиев - Йордан Дичев, който по време на цялото заседание крещеше нервно и се разпореждаше с делото, изземайки в определени моменти дори функциите на съда. Съдия Иванов не само че игнорира това искане, нарушавайки разпоредбите на НПК, които изрично указват, че съдът е длъжен да се произнесе по всяко искане на страните, но дори нахока журналиста. Той се обърна към Божков с думите:

Съдията: Разигравай си коня

в твоята поляна!

„За мен този съдия зарови везната на Темида твърде надълбоко. Отхвърли най-важния ми и единствен свидетел, а в същото време удовлетвори всички искания на Вергиев. Той разреши разпита на трима негови свидетели. Заради един от тях, който не се явява, делото се отлага от месец в месец (журналистката от София Мария Николаева, б.а.). В същото време съдия Иванов се направи, че не чува заявеното от мен искане да накаже адвоката на Вергиев, който многократно наруши добрия тон в залата. Наместо това аз чух от устата на съдия Иванов  уличен, меко казано, израз, отправен към мен.

Имал съм лош опит с бургаския съд, когато преди 15 години бях несправедливо осъден за разследване на корупция в образованието, а след това се наложи аз да осъдя държавата в Страсбург. И от този опит знам, че пристрастните съдии са лоши актьори - изразят ли отношение към една от страните в залата, значи присъдата е вече готова, независимо от доказателствата и времето, оставащо до края на процеса", коментира след заседанието Божков.

В началото на тази седмица Божков подаде официално заявление до Бургаския районен съд, в което твърди, че протоколът от последното съдебно заседание е прочистен от съда. Вътре липсват най-важните и скандални думи на съдията към подсъдимия, а именно: "Разигравай си коня в твоята поляна", заради които Божков възнамерява да му поиска отвод по делото. „Но понеже това е зам.-председателят на Бургаския съд, а съдебните ръководители са като политиците - не обичат да се оттеглят, очаквам, че той ще откаже да си направи отвод. Но пък отказът му ще е още един мой довод към евентуално ново бъдещо дело в Страсбург", каза журналистът.

*Тъй като Божидар Божков работи в BG VOICE и за да бъдем максимално обективни, използваме информация на бургаското издание "Флагман".