Всяка година в Америка идват хиляди студенти от Европа, в това число и България. За 2 момичета обаче лятото на 2013 година преминава по малко по-различен начин от заплануваното. Според съдебните документи около 2 ч. след полунощ на 15 април 2013 г. 35-годишният Джуй Патино Хернандез напада две български студенки на крайбрежната улица в Санта Круз, Калифорния. След оспорвана гонитба той успява да отмъкне едно от момичетата, на 26 години, като искал да я завлече в апартамента й. Благодарение на виковете й за помощ и на случайни минувачи тя се отървала невредима. Приятелката й  успяла да избяга. След няколко часа полицията в Санта Круз хваща Хернандез. Той е признат за виновен по обвинения за опит за изнасилване, опит за отвличане и опит за сексуално проникване/насиливане, които са все углавни престъпления. Според информация на BiT Новините двете момичета са били в Америка, за да свидетелстват  срещу Хернандез в началото на май.

Джуи Патино Хернандез е регистриран сексуален насилник. Той е бил на пробация заради предишни провинения от същия характер. Прекарал е 18 месеца зад решетките и е бил пуснат на свобода. В криминалната му история попадат арести за наркотици и оказване на съпротива при арест.

Според окръжната прокуратура в Санта Круз Хернандез страда от редица психични разстройства, заради които е обявен за "негоден" да се яви в съда през 2013-та - годината на нападението над двете българки. След 1 година лечение в местна болница в Санта Круз през август 2014 година делото срещу Хернандез е било възстановено. Процесът срещу 25-годишния Джуй беше преди дни. Той е признат за виновен.

Присъдата на Джуй ще бъде обявена на 8 юли, като е вероятно мъжът да получи до живот зад решетките.