Родителите на много деца в Америка понякога се отнасят твърде безотговорно към алкохола. Често се случва да позволят на малкото си дете да опита дори и твърд алкохол - на шега. Сред българите това е и нещо като традиция. Когато всички са на маса, някои родители имат навика да предложат на детето си да близне от спиртната напитка. Тази шега обаче се оказва не толкова забавна.

Според изследване, публикувано в „Журнал за проучване на алкохол и наркотици", децата, които са опитвали спиртни напитки преди шести клас, са пет пъти по-склонни да продължат да пият в гимназията и с четири пъти по-голяма вероятност да се напият.

Проучването е направено в средно училище в Роуд Айлънд. Участие са взели 561 ученици и една трета от тях казват, че са опитвали алкохолни напитки още преди да влязат в гимназия.

Повечето тийнейджъри твърдят, че родителите са им позволили да опитат алкохол - на празненство или по друг специален повод. Но има случаи, когато това става без знанието на мама и татко.

Българката Евгения, живееща в Лас Вегас, си спомня за преживяванията в тийнейджърските си години, свързани с алкохола: „Да, пробвала съм, но без знанието на моите родители. Всичко беше тайно и беше в по-късното тийнеджърство към 10-11 клас, по бригадите. Опитвах се да го държа в тайна от нашите." Тя смята, че не е редно бащите и майките да позволяват на децата си да пият: „Имам познати, дори роднини, далечни роднини, които са давали на децата си като малки да опитват. Но винаги съм била против!"

Едва 19% от децата, взели участие в проучването, са опитвали алкохол тайно от родителите си. По-голям брой от тях са употребявали алкохолни напитки със знанието и позволението на техните.

Примерът на родителите определя до голяма степен бъдещия интерес към алкохола на детето, смятат анализаторите. Има и случаи като този на Магдалена от Чикаго - тя казва, че именно заради техния пример никога не е обичала да пие. Освен това Магдалена споделя, че никога не би допуснала детето й да се докосва до алкохол. „Аз лично не бих направила тази грешка - още от малко да уча детето си да пие алкохол и на лоши навици", споделя Магдалена.

Изглежда, че склонността към употреба на алкохол е поредният лош навик, който може да се формира до голяма степен от намесата или бездействието на родителите. Авторите на изследването съветват бащите и майките хубаво да се замислят следващия път, преди да позволят на детето си да опита алкохолна напитка - дори и на шега.