Преди 3 години, когато Диана Попова стартира своя бизнес за детска градина у дома, или т.нар. in home daycare в Чикаго, тя изтегля $4,000 заем. Сега тя иска да разшири бизнеса си и за помощ разчита не на банка, а на нова програма. Държавната администрация за малкия и средния бизнес и една неправителствена организация в Чикаго се обединяват около нова програма за подпомагане на малкия и средния бизнес, като максималният размер на отпусканите пари за вече старирал бизнес ще е до $100,000, а за сега започващ - $50,000. Community Advantage Program стартира в средата на този месец и вече има немлако българи, които ще се възползват от помощта на държавата и на неправителствената компания Accion.

Диана разчита, че при одобрение за новата програма ще може да изтегли до $100, 000, за да разшири бизнеса си. „Да, бих се възползвала  и ще подам документи. Бих искала да си развия бизнеса по-натам и да се възползвам от нея. Много бих се радвала, ако бъда одобрена", казва българката. Но за да се възползва Диана, както и всеки друг от новата програма, трябва да отговаря на определени изисквания. „Клиентите трябва да имат задължително зелена карта или да са граждани на Америка, трябва да имат соушъл секюрити номер (SSN) и трябва да имат 2 години, в които да са подавали такси с IRS. Дори и да са имали и обявили банкрут, трябва да е минала една година", обясни финансовият експерт по отпускане на заеми към "Accion" - Лина Пасева.

Хубавото е, че няма ограничения за кредитната история, но експертите казват, че колкото по-добра е тя, толкова по-добре. В новата програма обаче можете да бъдете одобрени и с лоша кредитна история. „Това е програма за хора, които поради една или друга причина не могат да се квалифицират за банков заем и имат нужда от $50, 000, за да стартират свой собствен бизнес, а това не е малка сума. Освен това тук те могат да бъдат консултирани на български език", обясни още Пасева.

Процесът по одобрение в програмата може да отнеме от 30 до 45 дни в зависимост от бизнеса, като имате 10 години да върнете заема при фиксиран лихвен процент от „около 8.25% и 9.25%, което е изискване на държавната агенция". Високият лихвен процент обаче е за сметка на свободата, която имате за връщането му. „Дори и ако някой получи заем за 10 години, те могат да го изплатят за 3 години без никакви наказателни такси, както е при банките", обясни Пасева.