Трима души намериха смъртта си през изминалия уикенд, когато мъж откри огън в Канзас, 16-годишен наръга над 20 свои съученици в гимназия в Пенсилвания преди броени дни, а преди повече от седмица бивш военен стреля във военната база на Форт Худ в Тексас, убивайки трима и накрая самоубивайки се.

„Това е в резултат на т.нар. явление „copycat". Когато бъде направено някъде такова нещо, този, който има тази бомба със закъснител в себе си, който го мисли това нещо, който се готви нещо да направи, това му дава морална подкрепа, като си казва: „Ето, видите ли, големите го правят. И аз мога, и аз ще ви покажа." Затова много често се случват няколко неща поред. Сopycat е фактор и при самоубийствата сред тийнейджърите. Когато едно дете се самоубие, много често дори в същия дистрикт се самоубиват още 2 или 3 деца", казва клиничният психолог и съдебен експерт д-р Юлиана Панова.

Според нея, хваната навреме, склонността към насилие може да се лекува, особено в ранна детска възраст, когато децата все още се страхуват от това какво са направили и когато все още може да бъдат научени каква е разликата между добро и зло. Панова съветва родителите на деца, които се изолират в социалните мрежи, във виртуалното пространство на видеоигри и филми, изпълнени с насилие и кръв, които нямат приятели или са приемани трудно в обществото, да следят за някои важни знаци.

„Нищо не се случва във вакуум. Всяко такова нещо, което се случва, има много знаци, много симптоми, които хората просто пропускат да забележат или ги забелязват, но ги отчитат като нещо нормално. Много често, когато някой каже „аз ще ви покажа на всички вас и всички един ден пред мен ще се кланяте", не трябва да се пропуска такова изказване. Това е много сериозен знак. Обикновено това са деца от малки с някакви много сериозни проблеми, развили социална неадаптивност, които не могат да се справят с натиска на връстниците си. Това са деца, които се дисенситизират, т.е. губят чувствителност към кръв, страдание, и остава само частта „Аз съм в контрол", каза Панова.

Само за 1 година са отчетени 31 смъртни случая след насилие в началните училища в Америка. Повече от 1/3 от държавните училища са докладвали случаи на насилие през последните години.

Според д-р Панова децата на българските имигранти също са застрашени от средата, в която попадат понякога по принуда, когато много често те са на възраст, в която не искат да сменят местожителството си. „Новодошъл ти не знаеш правилата, културата, особено във възрастта на пубертета и ранния пубертет, когато са много чупливи. Ти искаш да бъдеш приет, искаш да направиш впечатление, да бъдеш забелязан и е много по-лесно да направиш нещо лошо, отколкото да направиш това с добро, с някакъв успех", обяснява психологът.

 Д-р Панова смята, че изолацията при такива деца, които стават убийци, е основен фактор. „Изолацията до голяма степен и социалните медии, които ги ограбват откъм социални умения. Това отхвърляне, омраза към околните, липса на съжаление, симпатия, готовността да нарани - това са фактори, които трябва да се имат предвид", казва д-р Панова и допълва, че родителите трябва да обръщат повече внимание на децата си, да прекарат повече време с тях. "Да наблюдават за тези специфични знаци, да следят какви са навиците им, да не оставят тяхната работа на училищните психолози и да потърсят помощ от специалисти при нужда."