Огромна загуба - така описват кончината на д-р Виолета Симов всички, които са имали шанса да я познават. Тя беше една от най-видните личности на българската общност в Чикаго - уважаван медик и общественик. Виолета Симов претърпя операция за отстраняване на рак на пикочния мехур през ноември. Докторите тогава казват на семейството й, че интервенцията е успешна. Месеци по-късно обаче състоянието на доктор Симов се влошава, а новите изследвания показват, че коварното заболяване се е появило отново. Втората операция идва прекалено късно.

Съпругът й Динко Динев казва, че 16-те години на брак са най-щастливият период в живота му. „Тя беше един ангел тук, изпратен на Земята, казва Динко през неистови сълзи - През цялото това време до мен беше един невероятен човек, който раздаваше себе си за всички." Благородна и щедра към всички, дори към онези, които не познава добре. Дъщерята на доктор Симов Рени през сълзи разказва как непознати за нея хора са й споделили, че майка й им е дала пари на първа среща, за да седнат и да пият кафе, докато тя се ангажира с техните проблеми на новодошли в Америка. „Тя живя с такова благоволение, елегантност и щедрост", казва Рени.

Виолета Симов беше уважаван медик, чиито способности са спасили десетки животи. Неведнъж обявявана за лекар на годината, тя е и единствената жена, наградена лично от Негово Светейшество партиарха на Българската православна църква за заслугите си по изграждането и утвърждаването на българския храм „Света София" в Чикаго. Последните си мигове Виолета Симов прекарва в мир. „Накрая си почина в мир, спокойствие и тишина... и с усмивка", казва Динко Динев. Усмивката, с която ще я запомнят всички, защото я е раздавала безвъзвратно. Със съпруга си Динко оставят наследство на българите зад граница - книгата „Чикаго - българският град". Както самата д-р Симов каза на представянето на книгата: „Това е една жива история, сътворена от всички нас, емигрантите."

Думите не стигат да се опише такава загуба, казват мнозина, докоснати от добротата на д-р Симов. Поклонението ще се извърши в събота, 25 юли, от 13 часа в църквата „Света София" в предградието Дес Плейнс. „Ще ви издам една тайна - тя не искаше в началото да има поклонение, каза: Аз не съм достойна хората да дойдат заради мен, но в последните й дни каза: Оставете ме за малко в моята църква!" Думите, изречени от Динко Динев, сега звучат като последно сбогом от д-р Виолета Симов. Едно от последните й желания, преди да си отиде, е на поклонението никой да не носи черно. За това призовават и близките й.

Поклон!

Митрополит Йосиф ще отслужи поклонението

Църковните ритуали ще се състоят в събота, 25 юли 2015 година, в българската православна църква „Света София" в Дес Плейнс. Поклонението ще започне от 13 часа, а опелото е предвидено от 18.30 до 19.30 часа и ще се осъществи от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф, духовен глава на Българската православна църква в САЩ, Канада и Австралия.