От Филаделфия

Почти век откакто жените в Съединените щати имат правото да гласуват, жена спечели за първи път номинация за кандидат-президент на основна политическа партия. Хилъри Клинтън счупи "стъкления таван", надвиснал над закостенялото политическо статукво.

Пътят й дотук обаче не беше лек - от първа дама през сенатор и държавен секретар Клинтън успя да устои на предизвикателствата, последното от които добре водената от опонента й Бърни Сандърс предизборна кампания. В крайна сметка във вторник сенаторът от Вермонт призова лично делегатите всички гласове да бъдат счетени в полза на Клинтън. Жест, който самата тя направи през 2008 година, когато Барак Обама беше победител в надпреварата.

И ако преди 8 години Хилъри Клинтън се задоволи с поста на държавен секретар, то сега цял един отбор играе в нейна полза, за да я направи следващия президент на Съединените щати. Най-ключовият коз в лагера на Хилъри е съпругът й - обичаният бивш президент Бил Клинтън. Пред екзалтираната публика в Wells Fargo Center Бил Клинтън показа личната страна на половинката си. "Ожених се за най-добрия ми приятел. От тогава до сега ние вървим, говорим и се смеем заедно", заяви Бил Клинтън. Речта на бившия президент и евентуален пръв джентълмен обрисува една по-лична страна на Хилъри - майката, бабата и най-вече жената, стояла до него през толкова години и трудни моменти. "Причината, заради която трябва да я изберете, е, че в най-великата страна на света ние винаги сме мислили за утре. Вашите деца и внуци ще са ви вечно благодарни, ако го направите, добави Бил Клинтън. - Тази жена никога не се задоволява със статуквото. Тя винаги иска да движи топката напред. Това е просто коя е тя."

В този исторически момент Хилъри се радва и на подкрепата на първата дама на САЩ Мишел Обама. „Благодарение на нея моите дъщери и всички наши деца считат за нещо очевидно, че жена може да се кандидатира за Белия дом. Има само един човек, на когото аз бих доверила тази длъжност. Само един човек, който според мен притежава необходимите качества, за да стане следващият президент на САЩ. Този човек е Хилъри Клинтън."

Според сенатор Кори Букър обединението зад кандидатурата на Клинтън е очевидно: "Мисля, че тези, които са разединени, са републиканците. Те дори нямаха хора, които да се появят на конференцията им. 22-ма сенатори и бившите президенти Буш отказаха да се появят. Имам голяма надежда за края на тези избори", добави в интервю за BG VOICE Букър.

Мерил Стрийп, Алиша Кийс, Тони Голдуин, Елизабет Банкс - това са само част от звездите, които застават зад кандидатурата на Хилъри Клинтън. В сряда зад Клинтън ще застане и сегашният президент Барак Обама, който ще потвърди способността на Клинтън да управлява страната от ден първи.

Въпреки упорството и непримиримостта на някои от привържениците на Сандърс демократите успяват да изглеждат като партия, която се обединява около общия кандидат.

А в края на вечерта във вторник, след като официално получи номинацията, изненадващо по сателит се появи и самата Хилъри, счупвайки виртуалния стъклен таван. Тя благодари на поддръжниците си с послание за всички дами: "Ако има малки момичета, които са стоели до късно да гледат, нека да ви кажа - аз може да стана първата жена президент, но някоя от вас ще е следващата!"