Когато е в България, времето на Игнат Канеф никога не стига. Програмата му е пълна със срещи - само за няколко часа в Русе успя да се види с президента Росен Плевнелиев, с кмета Пламен Стоилов и със свои стари приятели. Винаги е на крак, готов за работа, защото това е ключът към успеха. "Труд и постоянство, никой да не мисли, че работата висят по дърветата в Америка или в Канада, като листа, само да отидеш да ги набереш, там трябва да работиш, да се трудиш, и да бъдеш постоянен и честен, най-важното.", казва Канеф.

За него се знае, че винаги е готов да помогне на сънародниците си. Той подкрепя българите по всякакъв начин - гради църкви, финансира училища, осигурява работа на български емигранти. "Който е дошъл на моите врати, винаги съм помагал, никого не съм върнал.. аз ще го изпратя при хора, които имат нужда и да нямат нужда, аз ги замолвам, щом е българин, да му дадат възможност и ако не е добър, да го изхвърлят, аз ще му платя заплатата на фирмата. Ще им върна парите назад. Но досега на никого не съм давал, не съм плащал заплатата. Така че българите са много добри, и честни, и трудолюбиви хора.", споделя милиардерът.

Според Игнат Канеф в чужбина късмет не се търси, а се заслужава. "Защо ще търсите късмета, късметът винаги си го имат, то никой няма да им дава късмет , те трябва да го спечелят. Да го заслужат, късмета.", обяснява философията си българинът. "Трябва да знаят, че отиват да работят, не отиват на почивка, където и да отиват. Тая страна, особено американският континент, иска труд и постоянство."

Напоследък българинът често се връща у дома. " Колкото по-остарееш, толкова по-милееш", казва с усмивка 88-годишния българин.

На 6 октомври Игнат Канеф отново ще прегърне роднините си в Горно Абланово, с които ще вдигне наздравица за 88-ия си рожден ден.