Онези от вас, които с нетърпение чакат горещите летни дни, сигурно ще са разочаровани. Според нова дългосрочна прогноза на синоптиците от Weather Channel през този сезон ще е по-хладно от обикновеното. В по-голямата част на страната се очакват температури по-ниски от средните за това време на годината, особено жителите на северните щати, които преживяха рекордно мразовита зима. Причината за хладното лято - топлото течение „Ел Ниньо", което се образува в източната екваториална част на Тихия океан. Според прогнозата на Weather Channel за юни, юли и август температурите ще са по-ниски от нормалното. За българите в Чикаго това не е нещо ново.

„Свикнали сме. Общо взето винаги е така", споделя Андон. Но според обещанията на Weather Channel подобно хладно лято не е имало от 2009-а, когато за последно хората бяха свидетели на такива климатични аномалии. „Ние като чикагци вече 25 години сме свикнали със студа", разказва Поли, която смята, че няколко дни с по-ниски температури няма да я изненадат. „Вече сме привикнали да планираме много отдавна нашите почивки и отпуски и дори и да е студено, пак ще си изпълним плановете и няма да пропуснем да отидем."

Прогнозата обаче не е само за Чикаго. Най-малко 9 щата ще са под средните температури за сезона. Щатите, разположени в горния ляв и долния десен ъгъл на страната, пък ще усетят температури малко над средните за лятото. Според метеоролозите „Ел Ниньо" ще се засили до края на сезона, а това може да укроти ураганите в Атлантическия океан и да сложи край на дългата суша в Калифорния. По-ниските температури обаче могат да ни донесат и нещо положително. Според метеоролозите климатичните промени, които водят до по-хладно лято, ще донесат и по-мека зима.