„Мисля, че успях да покажа коя съм, какво мога и защо съм кандидат", призна Кристалина Георгиева минути след нейното изслушване в ООН а поста на генерален секретар на организацията. Тя даде ексклузивно инетрвю за Ясен Дараков.

Тя разказа, че премиерът Борисов я е поканил след като 5-ото гласуване на сегашните кандидати „Моето мислене е, че ако моята страна има нужда от мен, мое задължение е да се отзова", подчерта Георгиева.

„Моята страна ме покани да съм кандидат. Имаше други страни, които казваха „Ти можеш да бъдеш сериозен кандидат за региона. Защо не помислим за това ние да те номинираме?" и винаги съм отговаряла, че съм българка и ако България ме покани за свой кандидат, ще го приема сериозно", каза още тя.

„Има вече три страни, които официално пратиха писма в подкрепа на моята кандидатура. Това, което мен лично ме трогна и ме поощри да участвам, е че двамата кандидати от Източна Европа, които се оттеглиха от надпреварата, публично изявиха подкрепа за мен", заяви Кристалина Георгиева.

Тя разказа, че изслушването е било много интензивно, с много въпроси, които изискват съдържателни и сериозни отговори. Тя се позовала на опита си в Световната банка и Еврокомисията.