Тази седмица трябваше да е първата, в която се приемат заявления по имиграционните програми на президента Барак Обама, които засягат близо 5 милиона имигранти без статут. През ноември миналата година държавният глава взе еднолични действия да отложи депортацията на родители на американски граждани или такива със зелени карти, както и да увеличи с една година разрешителните за работа на т.нар. дриймъри - деца, доведени тук, преди да навършат 16 години. Тези програми обаче са замразени заради съдебно дело, заведено от група републикански губернатори, които твърдят, че Обама надвишава правомощията си. Въпреки това конгресмени от Илинойс заедно с неправителствени организации и активисти призовават хората да се готвят за програмите. „Бъдете готови! Ние ще спечелим в съда", заяви конгресмен Луиз Гутиерез пред BG VOICE. Гутиерез вече проведе няколко срещи с имигрантски общности от щата, които имаха за цел да информират хората за изискванията по програмите. „Защото, когато вратите се отворят, милиони хора ще искат да минат през тях. Първи ще успеят онези, които са подготвени."

Чрез програмата Deferred Action for Parental Accountability (DACA) имигрантите без легален статут ще могат да получат работно разрешително за две години, ако са били в страната през пoследните 5 години, ако са родители на американски граждани и нямат криминално минало. Мария, която се квалифицира по тази програма, казва, че е разочарована от застоя на събитията. "Обичам тази страна, обичам хората и искам да живея тук, в Америка. Не съм престъпник и си плащам данъците." Точно затова Мария е решила да се бори за правото си да остане и да пребивава тук легално. В нейното положение са милиони имигранти, сред които и десетки, а може би и стотици хиляди българи. Някои от тях са много разочаровани, че въпреки дългите години на чакане имиграционните програми не дават право на работа на родителите на така наречените дриймъри. „Нищо не правят за моите родители", казва Мартин Гошев, който е получил право на работа по DACA - Deferred Action for Childhood Arrivals. „Програмата ми даде само на мен право да си търся работа и да имам шофьорска книжка, но моята майка, моят баща нищо не могат да вземат, а тия други, които имаха допълнително дете тук, те сега ще имат малко помощ, най-после да нямат страх от депортация."

На информационните сесии с участието на конгресмените Луиз Гутиерез, Майк Куигли и Дик Дърбин се раздадоха и специални брошури, които обясняват изискванията по програмите и дават пълна информация за това от какви документи се нуждаете, за да кандидатствате. Малко от българите обаче посещават подобни срещи. Лоурънс Бенито от Коалицията за правата на имигрантите и бежанците в Илинойс (ICIRR) казва, че засега тяхната организация не работи с нито една българска, но са "отворени за нови партньори, с които да работят". Повече информация може да намерите на сайта www.Ilisready.org