Медицинската сестра Нина Фам от Далас, болна от ебола, бе подложена на терапия с преливане на кръв от друг пациент, който е успял да се излекува от опасната болест. ,,В момента тя се чувства добре и ние сме оптимисти за оздравяването й", съобщиха от Презвитерианската болница в Далас, Тексас, където г-ца Фам е настанена за лечение. Тя се зарази, докато се грижеше за либериец, който почина от болестта. Нина Фам казва, че иска ,,да благодари на всички за техните сърдечни пожелания и молитви".

Кръвната плазма, която й преливат, е от лекар, който успя да се справи със смъртоносната зараза след приложение на подобна терапия. Смята се, че антителата в кръвта на човек, оцелял след заразяване с ебола, могат да помогнат на друг пациент да се пребори с вируса.

Доктор Кент Брантли, който бе излекуван от ебола миналия месец, отиде лично в Презвитерианската болница в Далас в неделя, за да стане донор на плазма за сестра Нина Фам. Брантли се зарази с ебола, докато се грижеше за болни в Африка, и на самия него бе прелята плазма от 14-годишно момче, което оздравя под неговите грижи там.

На Брантли бе приложено и експерименталното лекарство ЗМап, което съдържа антитела срещу ебола. Неговият производител обаче каза, че запасите от това лекарство са изчерпани, което накара лекарите да преминат към преливане на плазма като алтернатива.

Повече от 4,000 души са починали от ебола, почти всички от тях в Западна Африка. Но заплахата за страните извън региона стана реална, когато либерийският гражданин Томас Дънкан бе диагностициран с болестта в САЩ. Той най-вероятно се е заразил, докато е помагал на заразена жена в Либерия. Дънкан почина в Далас на 8 октомври. Дейвид Хейман, професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, твърди, че мерките, които правителствата постфактум решиха да вземат - основно засилени проверки по летищата - не могат да спират разпространението на ебола. ,,Помислете, Томас Дънкан не е имал треска, когато е напуснал Либерия, нито когато е кацнал в Америка. Той получава симптоми една седмица по-късно", посочва г-н Хейман.

Американски служители признават, че новите процедури за проверка не могат да дадат индикация за вируса. Инкубационният период може да продължи до 21 дни за някои - преди да се покажат признаци на ебола. Пътниците, които желаят да избегнат карантината, особено в африканските „ебола отделения", или да получат лечение на Запад, също могат да лъжат. Дънкан, например, не е казал на либерийските служители, че е бил в контакт с болните.