Слави, докъде стигна проверката на подписите за референдума в Народното събрание - знам, че имаш хора, които я следят?

-          Първо, този референдум се провежда за пръв път по правилата, избрани в последния закон за провеждане на референдумите. Според този закон за пръв път в ГРАО трябва да се дават на електронен носител. Т.е. всичките подписи, с които хората са се подписали върху лист хартия, която е одобрена от административната комисия в парламента, такива форматни листове, след това те трябва да бъдат въведени като информация на електронен носител. В продължение на доста време имахме доброто стечение на обстоятелствата и подкрепата на IT фирми, които оказаха подкрепа на мен и на моите колеги, за да въвеждат. Защото си представете - това са близо 700 хил. данни, имената плюс ЕГН и адресите трябваше да бъдат въведени. И те бяха въведени. Но сега мои представители плюс административната комисия в парламента проверяват име по име дали съответства хартиеният на електронния носител. Дотук са проверили вече около 600 хил. личности. Това ще продължи още около една седмица до окончателната проверка. И тогава само електронният носител се дава в ГРАО - там има такава система, която изчислява до 400 хил. личности. След това е ясно, че трябва да има референдум. В момента остава още малко, за да бъде проверено съответствието между електронния и хартиения носител. И това се прави за пръв път. По тази причина за пръв път се действа по този начин. Следващ референдум вече ще върви по този проправен път. Разбира се, ако НС не промени отново закона.

Всичко това изглежда много сложно. Искам да те питам дали вярваш, че системата ще позволи, както се казва, „без бой" да бъде променена така, отвътре. Защото това е, което ти и тези близо 700 хил. души поискахме - системата да се промени изцяло, тотално.

-          Говориш ми, все едно дали всички граждани на България би следвало да спазваме конституцията и законите на страната си. Какво означава това „без бой"? Изумен съм, че ми задаваш такъв въпрос!

 Защото хората във властта очевидно не спазват тези закони...

-          Ами, като не ги спазват, ще си отидат. И толкоз. Как може - ние сме държава членка на ЕС, държава, която спазва всички закони и правила, и - видиш ли - там, където не им изнася, законите няма да бъдат спазвани. Ако те си позволят да не спазват законите - това е хипотеза, не вярвам в това, но ако те си позволят, то - как е възможно, България е парламентарна република и тези, които творят законите, да не ги спазват?!? Това е нонсенс. Ако си позволят нещо подобно, те ще бъдат принудени от суверена, което е народът - в случая 700 хил. души. Това е огромна, огромна част от избирателя. Като ние виждаме една част от него, която е активна. Останалите колко са - можем да гадаем. Сегашните управляващи и управляващата партия са избрани с толкова гласове.

И управляват държавата.

Когато внесе тази подписка, ти каза, че ако тези хора в НС не се съобразят с този референдум, ще има последствия. Можеш ли да ми кажеш какви последствия ти виждаш и какво ти би направил, ако те все пак не се съобразят?

-          Задаваш много логични въпроси. То е ясно какви ще са последствията. Мислиш ли, че тези 700 хил. души, които са се подписали, са го направили за забавление, или пък не са имали какво да правят през деня. Това са хора, които имат определено желание. И тяхното желание е да има такъв референдум. Не е възможно да не се съобразят с това депутатите, още повече когато става дума и за абсолютно спазване на закона. Какви ще бъдат последствията - последствията ще бъдат трагични за системата в момента. Ако тя произвежда закони, които самата система не спазва, тази система е абсолютно ненужна, това е видимо. Последствията ще бъдат трагични за хората, които не спазват законите. Както навсякъде. И държавата, в която се намираш в момента - Америка, е велика страна, защото хората спазват законите, имат система, която прави така, че тези, които не ги спазват, да получават възмездие, наказание и да бъдат принудени да ги спазват.

Да, но тази система тук, в Америка, работи, докато аз и хората, които живеем в чужбина, а и много, които живеят в България, нямат впечатлението, че това е така в България.

- Аз не мога да кажа, че съм някакъв оптимист. Просто така е по цял свят. Нещата се движат логично. Ако не се спазват законите, има хаос. Този хаос може да е в изгода на някакви отделни личности, но е в ущърб на огромна част от обществото, което по смисъла на нашата конституция се води суверен. Аз съм част от всичките тези хора и търся правата си. Смятам, че заедно с мен са 700 хил. души, които разсъждават по същия начин и има ясни доказателства за това. Това са техните подписи, тяхната информация. Както казах, това са личности и съдби, а не са просто някакви хартиени носители. И ако тези хора в парламента не се съгласят и

ако не се съобразят,

всъщност депутатите

ще бъдат излишни

тъй като нарушават закона, според който те трябва да направят това, което пише в него. В закона пише, че след това се произвежда референдум и хората решават дали искат нещо или искат нещо друго. Тези депутати са избирани от същия този народ.

Слави, докато се готвех за това интервю, много твои зрители, които те гледат всяка вечер, всеки един от тях искаше да те питам под една или друга форма - дали ще влезеш в политиката и под каква форма?

-          Ако приемем, че въпросът е: Дали ще влезеш в политиката - отговорът е - да, ще влезеш в политиката, затова кажи в каква форма имаш предвид.

Дали би се кандидатирал за някаква публична длъжност независимо каква е тя?

-          Нямам такова намерение. Нямам такова намерение в момента. Имам работа, имам екип, имам това, което правя. Зависи от начина, по който реагират в момента българските политици. Но засега нямам такова намерение.

А има ли някакви фактори, които биха могли да променят това ти мнение в момента, нещо, което да промени това настроение у теб?

-          Нито ти, нито аз сме врачки, иначе аз съм човек с прогностично мислене. В момента вървя по този път, който е правилният. Ние сме инициирали с моите колеги този референдум. Това е нашата заявка за политика, защото всичко в крайна сметка е политика. И това, което правим в момента с теб, е политика. Аз не бягам от въпроса, нито се изразявам витиевато. Това, което правим в момента, е тази цел - важната - да промени системата. А лично за мен, тъй като ти така задаваш въпроса, това е много сериозен разговор, който аз още не съм провел със себе си. Опитвам се да се навия да го проведа, но все още действам по... - тъй като съм доста праволинеен и доста, как да кажа... Опитвам се да спазвам това, което казвам, важното е в момента да се реализира този референдум, който да промени системата, в която да се позволи, както е в Съединените американски щати, хората, които могат, които имат образование и които са морални, дисциплинирани и с качества, да са политици, а не утайката на обществото, както е в България.

Как разчиташ събитията от последните няколко дни в България - спрените поръчки за фирми, близки до Делян Пеевски, и информацията, че срещу Делян Пеевски и Бойко Борисов се готвели покушения?

-          Това е цирк. То е ясно за всеки нормално интелигентен човек. Ето, както ти си в Америка, а ние живеем в България. Това е. Съжалявам, че използвам тази дума за едно велико изкуство. Но ще го обясня така - това е някакъв евтин водевил, който се стреми да обясни на избирателя, който до такава степен е подценен вече от политиците, че те смятат, че избирателят и българите, моите съграждани, тук са малоумни. Че те не го виждат всичко това. А то е толкова явно. Това е евтин шарж, водевил. Всичко това със спрените поръчки, ако сега са спрени поръчките и те се спират еднолично, преди това какво е било? Те чак сега ли ги видяха? Трябваше Бойко Борисов да проведе среща с наши съграждани в Лондон и те да му кажат кого вижда в огледалото, за да тръгне да спира фирми, които евентуално са имали нещо общо с Делян Пеевски. Ами тази фирми, ако реално са направили всичко по закон, как така ще ги спираш еднолично - ти да не си император, който спира, когато на него му се иска. Събудил се - видиш ли - Бойко Борисов, решил, че тези поръчки нанасят вреда на имиджа - и: я дай да ги спра! Това изглежда нелепо. Това означава, че в България няма някакви конкретни ясни правила, по които се провеждат всички тия конкурси, за такива важни сделки в България, а всичко се решава от един човек, което е повече от жалко за нас.

А  иначе тези заплахи - да не забравяме, че Бойко Борисов излезе в парламента и каза, че Доган го бил поръчал, па после каза, че Доган е най-великият политик... Въобще всичко е такъв водевил.... Толкова жалък. Въпросният Делян Пеевски, на когото уж са му спрени поръчките, сега пък настоява, два дни го убеждават от НСО да го пазят, па изведнъж Бойко Борисов получава някакво писмо - че аз съм получавал знаеш ли колко такива писма?!! И с куршуми вътре и какво ли не... Всеки популярен човек ги получава. Един четвъртокласник може да седне да напише каквото си иска и да изпрати каквото си иска. Цялата държава сега ще страда, че - видиш ли - великият министър-председател и неговият живот е застрашен - това са пълни глупости.

Като стана въпрос за писма със заплахи, един - да го нарека издател на уебсайт - твърди, че ти му изпращаш заплашителни писма, 20 карамфила, ходи да даваш обяснения в полицията... Как е възможно в една държава - разбирам сарказма на жеста ти - да даваш обяснения за такъв тип поведение... Аз прочетох - между другото, в този сайт не бях влизал, но прочетох всичко за теб, писано през последните няколко месеца, и съм чел всякакви неща - това е абсолютно помия, която се изляла върху теб, а и не само върху теб, видях. Как е възможно това?

-          Не знам как е възможно да спират един искрен любовен акт - нямам представа. Наистина тези хора ме изумяват как могат да спират повика на любовта и

желанието ми да осъществя

сексуален акт с

обекта на моята любов

Нямам представа - наистина тази държава е много странна в това отношение. Мисля, че в Америка това е невъзможно, там хората си се обичат спокойно и си слагат билбордове в знак на любовта си, изпращат си цветя и разни интимни мазила. Не зная за какъв сарказъм, сардонизъм, за каква ирония говориш?! Това е просто една любовна игра. Засега моят обект не участва, но ще го вкарам вътре в тази игра независимо от обстоятелствата.

Волен Сидеров пред същия уебсайт казва, че този референдум, който искаш да се случи в България, означава двупартийна система в България, само две партии.

- Като цяло наистина смятам, че този ход с мажоритарния избор и намаляването на броя на депутатите и задължителното гласуване е възможно да ситуира в държавата две партии, но като гледам Америка и като гледам и други страни - да речем Англия, не мисля, че е толкова лошо, но не мисля, че и това ще се случи, както и не мисля, че това е като магическа формула, че с провеждането на този референдум и с промяната на системата нещата ще се оправят - видиш ли - от първия ден. В тази система, в която съществуваме в момента, в момента в парламента има 8 партии, правителството е съставено от 5 партии, които се крепят една друга, мразейки се. Имаме правителство, което... Някои от него - да речем реформаторите, които са излезли в опозиция, но подкрепят министъра си, който е министър на здравеопазването в момента в България. Управлението е такъв нонсенс, че аз мисля, че каквото и да направим в нова политическа схема, такъв нонсенс като сега няма да ни достигне. Мисля, че този нов прочит, който даваме на взаимоотношенията ни във всеки един план като политическа система, не мисля, че е възможно да бъде по-лош. Просто е невъзможно. Живеем в тази система вече 26 години и става все по-зле. Такива като Делян Пеевски - само се променят имената им и дебелината им, а всъщност моделът е един и същ. Което е позорно. Позволявам си да ти говоря така - по принцип не си позволявам да говоря по този начин с чужденци, но ти не си чужденец, ти си българин и ти пука за това, което става в България, и ни гледат и ще ни четат хора, на които им пука за това, което се случва в България - нашите съграждани в САЩ. Мисля, че имаме абсолютно всички основания да направим така, че в нашата страна, която всички обичаме, хората тук да живеем по-добре. Знам, че се изразявам клиширано и тривиално. Но не знам с какви други думи да кажа, че вече наистина стига толкова! И не го казвам като политик, който иска да вземе властта.

Но така звучиш. Не можеш да отречеш, че за много хора тези думи така звучат, като на бъдещ политик, на човек, който поставя началото на...

- Абе, знаеш ли какви неща съм чувал за себе си, ти си прочел само малка част. Може да звуча всякак - ти току-що ме разпита и за любовта ми... Какво ми пука как звуча, бе, приятелю, отдавна съм стигнал до извода, че трябва да правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Работят с мен хора, които са мои приятели и мое семейство от толкова години. Правили сме толкова много неща - това, което правим в момента, е и нашият морален избор, пък на всеки да му звуча както той си ще, нали по делата им ще ги съдим? И по моите дела. Както и да звуча, каквото и да казвам, ще стане ясно от това, което правя.

Ти спомена за тази среща в Лондон на Бойко Борисов с българите, там го питат за референдума. Неговият отговор беше, все едно не знае за какво става въпрос. А 700 хил. души се подписаха.

-          Нямам представа. Никога не съм бил в главата на Бойко Борисов - между нас казано, не желая и да влизам там. Какво си мисли той и какво знае - това е негово право. Той в момента изпълнява длъжността министър-председател на България и той си решава как да изпълва със съдържание тази длъжност. Нямам представа какво знае и какво не знае - какво значение има това какво знае или не знае министър-председателят?

Става въпрос за отношението...

-          Е, не мога да коментирам отношението на някои хора.

В крайна сметка референдумът може да е иницииран от теб, но той е подкрепен от много други хора.

-          Никакво значение няма от кого е иницииран референдумът - важното е, че има 700 хил. души, които са решили, че това нещо трябва да се случи, а доколко министър-председателят уважава мнението на 700 хил. души е ясно. Повече от този коментар не мога да дам.

Стига за политика. Няколко въпроса от твои зрители - успехите на концертите ти на „Арена Армеец" и този на националния стадион „Васил Левски" - дали мислиш за лятно национално турне?

-          Сега ще направя и се надявам да реализирам концерт в Лондон и след това се надявам и на други места по света, където има големи български диаспори, включително и в САЩ. Но това е обект на действия, които се извършват в момента.

Това означава ли,  че скоро ще те чакаме тук, в Америка.

- О, да. Искам да направя всичко възможно да направя друг вид концерти, не като последните, които бяха в Америка, а като последните, които бяха в България, но за това се изисква сериозна инвестиция, сериозна организация. Аз ще направя всичко възможно това да се случи. А в България, за да се случи нещо подобно, е необходимо съвсем друг вид места, където да се случва. Голяма част от стадионите вече не функционират, има само една подобна зала като „Арена Армеец" - в Русе, на други места няма такива. Това е чисто технологичен въпрос. Иначе желание от моя страна има.

Когато идват твоите колеги тук на турне, винаги ти купуват шоколад. Защо обичаш толкова много шоколад?

-          Аз обичам да черпя с шоколад. И съм намерил много лесен начин да не купувам шоколад, а други хора да купуват за мене и аз след това да черпя с него. Това е просто един за съжаление тарикатски ход, който не биваше да го споделям пред тебе. Но аз се храня относително здравословно и обичам да черпя с шоколад. В моя офис сред моите колеги винаги има хубави шоколадови бонбони и това е много - доставя ми удоволствие.

Ако сега трябва да изпееш една твоя песен, коя би била?

-          „Цвете мое", но тя не е за тебе, а за един конкретен човек, който е тук, в България, и за съжаление той не чува други неща. „Цвете мое". Недялко, Недялко Недялков е субектът, да.

Знам, че обичаш да колекционираш часовници. Но съм чувал да казваш, че се чудиш защо даваш толкова много пари за нещо, което отмерва времето до смъртта?

- Направо ме застреля с този въпрос. Направо му уби. Нямам представа. Харесва ми тази вещ. Подарявам, въпреки че е знак за раздяла, доколкото може в България да се приемат за знаци тези суеверия. Подарявам на близките си хора часовници, нямам представа защо. Харесва ми фактът, че такъв сложен механизъм, механичен часовник, се реализира по този начин, харесва ми това. Имам различни часовници - по-голямата част от тях ги продадох, защото е ненужно да се слагат толкова много пари в една такава вещ и предпочитам да спася живота на дете, вместо да нося на ръката си скъп часовник. Имам още няколко часовника още, но другото е по-важно. Сега да не коментирам тук Шиндлер, но наистина парите понякога имат смисъла на живот и не бива - не пропускам никога това в съзнанието си и предпочитам да помогна на някое дете, отколкото да давам излишни пари за глупости. Сега така мисля. Преди съм мислел малко по-различно сигурно, сега не.

Променяш се...

-          Да бе, видиш ли. Рептил съм, както си прочел в сайта на моята любов, рептил съм - това е влечуго. Аз съм човек влечуго, или съм нещо подобно.

-          В този сайт пише, че рейтингът ти пада?

-          Виж какво - важното е друго да ми става, а рейтингът да върви където си ще. За радост има и подходящите медикаменти, но когато дойде моментът, ще ми е станал със сигурност, говоря за Недялко.

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?

- Искам да кажа, че съм много щастлив, че продължават... Видях много сълзи в очите, когато бяхме на концертите в Америка, искам да кажа, че се гордея с това, че те продължават да се борят по този начин с носталгията. Знам колко им е трудно, знам какво изпитват, или поне така мисля. Искам да кажа, че с гордея с това, че те продължават да се борят по този начин, да показват качествата си, да се грижат за близките си в България. Разбирам прекрасно това, което им се случва, оценявам го в пълния му смисъл и се гордея с тях.