Франческо Санчес признава пред телевизионната камера, че убива младо момиче без дори да са си разменили дума. На един от най-известните кейове в Сан Франциско Pier 14 имигрант убива Кейт Стейнъл с един изстрел право в гърдите. Стар познайник на властите, Санчес е депортиран пет пъти, но все намира начин да влезе обратно в Америка. Убийството повдигна отново въпроса за имиграционната реформа и т.нар. градове убежища, които не прилагат федералните имиграционни закони.

Именно това прави възможно пускането на свобода на Санчес в Сан Франциско, след като е задържан през март за наркотици, но обвиненията падат. Тогава полицията го пуска, вместо да го предаде на имиграционните власти, както изискват правилата на т.нар. sanctuary law, който действа в Сан Франциско. Санчес излиза на свобода на 15 април тази година.

Такива градове, където федералните имиграционни закони са пренебрегвани от местните власти, са повече от 50 в цялата страна. Сред тях са Детройт, Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис и Чикаго, където живеят най-много българи. В тези градове, ако бъде задържан човек без статут, полицията няма да се свърже с имиграционните, за да го докладва. Санчес признава, че именно това го е привлякло в Сан Франциско като град, в който да реши да живее.

„Sanctuary City означава град, в който може да се вземе решение да не се уведомяват местните власти, освен ако няма заповед за арестуване, и също така да не се задават въпроси по отношение на имиграционния статус на човек, който е задържан по каквато и да е причина", разяснява имиграционнията адвокат София Знаймер.

Този закон е повлиян до голяма степен от имиграционния климат в тези градове, както и от либералното отношение на местните хора към имигрантите.

Пред телевизия KGO Санчес признава, че е убил 32-годишната Кейт, като пред камерата се разкайва: „Съжалявам за всички, за нея и семейството й." Във вторник пред съда обаче той пледира невинен.
Бащата на 32-годишната Кейт, която е майка на двумесечно момиченце, е съкрушен от загубата на дъщеря си. „Бях там, можех да видя как тя се бореше за всяка глътка въздух. След всичко, което се случи, изпитвам малко утеха, че бях с нея в този момент, но също изпитвам и неописуема мъка за това, което се случи", казва съкрушеният родител.

Тази престрелка не остава незабелязана от кандидата за президент на САЩ републиканеца Доналд Тръмп, който беше остро критикуван за изказването си, че Мексико изпраща само убийци, изнасилвачи и наркотрафиканти в Америка. Според него трагичното убийство е поредният пример за това какви хора влизат нелегално в страната: „Поредният пример за това, че трябва да засилим сигурността по границата с Мексико, и то веднага" - веднага след убийството казва милиардерът.