Имиграционната реформа отново е тема номер едно за президента Барак Обама. От Белия дом за пореден път той  призова републиканците в Камарата на представителите да спрат да се инатят и да гласуват закона.

Обама помоли всички хора, които се борят да има нова имиграционна система било то политици или цивилни, да не спират с натиска проектозаконът да се гласува в долната камара на Конгреса. Президентът обеща, че ще бъде до тях и ще ги подкрепя, за да има нов закон още тази година.

За пореден път Обама каза, че въпросът с позволяването на  11 милиона имигранти без документи да получат законен статут не трябва да бъде лична атака срещу него. "Няма да се кандидатирам за президент отново," отбелязва Обама. "Просто мисля, че трябва да постъпим правилно."

Барак Обама напомни на републиканците, че президент от тяхната партия -- Джордж Буш -- подкрепя имиграционната реформа. "Ще ви припомня, че тази реформа спечели над дузина републиканци в Сената." Борбата не е лична, по думите на Обама, и Конгресът трябва да се задейства, за да не изгуби малкото оставащо доверие в хората. "Не е тайна, че хората не виждат много свършена работа във Вашингтон --shutdown-a и първата заплаха от 200 години насам да не можем да си платим сметките."

Eдин от най-активните привърженици на имиграционната реформа -- демократът от щата Илинойс Луис Гутиерез -- призова републиканците да не си представят, че работят с Обама, ако това ги успокоява. "Ние сме 435 човека. Трябват ни 218 гласа, за да приемем закон. И президента не гласува." Гутиерез добави, че с над хиляда депортации всеки ден, хората няма да чакат вечно. "Нека най-накрая да издаваме закони от името на хората."

Според последните проведени анкети в 29 щата над 60 процента от хората подкрепят имиграционната реформа. Засега обаче републиканците, които контролират Камарата на представителите, където имиграционната реформа е заседнала в момента, не изглежда да са трогнати от тези цифри. Обама не пропусна иронично да засегне и този въпрос. "Очевидно, само защото нещо е умно, честно и добро за икономиката, подкрепяно от бизнесмени и профсъюзи, както и от много демократи и републиканци, не означава, че ще стане. Това е Вашингтон, все пак."

Някои републиканци имат своя версия за реформата. Очаква се още другата седмица конгресменът Дарел Айса да представи проектозакон, според който имигрантите без документи ще получат законен статут за шест години. Според говорителя на Гутиерез Дъглас Ривлин демократите няма да подкрепят временно решение. "Ако представят 5, 6 или 7 проектозакона, който адресират всички компоненти на цялостна имиграционна реформа, това е допустимо за нас." По думите на Гилвин дебати ще има най-късно до края на ноември.

Обама каза, че няма причина реформата да не е факт още тази година. Той добави, че ще помогне с каквото може на хората, които продължават да притискат Конгреса да гласува закона. "Ще съм до вас, за да съм сигурен, че ще го постигнем. Време е да действаме сега."

Белият дом и демократите в Конгреса ще продължават да притискат републиканците, но общо взето това е единственото, което могат да направят. Председателят на Камара на представителите, която Републиканците контролират, Джон бейнър е този, който трябва да позволи законът да се гласува в тази камара. Сенатът вече прие своя версия през юни.

Надежда обаче има. Именно заради това, че двете партии не можеха да се разберат за бюджета и в последния момент стигнаха до консенсус за покачване на кредитния таван на федералното правителство, демократите излязоха победители според общественото мнение. Бейнър трябва да обърне внимание на имиграционната реформа, за да си върне поне малко от подкрепата на хората. Как ще постъпи обаче, само той знае.