При масирана полицейска акция във вторник сутринта в Чикаго и предградията бяха задържани 13 българи, обвинени в участие в схема за стотици хиляди долари, която включва пране на пари и измами с кредитни карти. Въпреки че до редакционното приключване на BG VOICE прес съобщението на властите не беше готово, научихме, че обвинените са поне 17, един е в затвора по друго обвинение, а двама или трима се издирват все още.

Федералното бюро за разследване (ФБР), местната полиция и имиграционните власти са следили заподозрените измамници в предължение на 3-4 години. Записани са и десетки хиляди телефонни разговори помежду им,които според обвинителния акт доказват връзката между тях.

Според обвиненията българите са участвали в схема, в която номерата на кредитни карти от Европа са крадени със скимиращи устройства и след това са изпращани до арестуваните тук по електронен път - чрез имейл или скайп, след което са били дублирани върху гифт карти със специални устройства. В резултат сметките на нищо неподозиращи хора в Европа са били източвани. След това откраднатите пари са връщани обратно в Европа. „Тази акция е градена от 3- 4 години. Най-вероятно е изпратен сигнал от банките, след като са забелязали, че има група от такива явления на едно място. Другата верочтност е самите власти да са забелязали концентрирана акция и да са започнали да следят тези хора", обясни адвокатът по криминални дела Иво Чернев. Прокуратурата иска да бъдат възстановени милиони долари, за които се твърди, че са били откраднати по тази схема.

Веднага след ареста във федералния съд всички обвиняеми пледираха невинни. Срещу всеки един българин са повдигнати между 2 и 4 обвинения. Сумарно максималните наказания по всички обвинения се равняват на стотици години затвор. Следващото им явяване в съда ще е за да се определи дали ще бъдат пуснати под гаранция. Те са разделени в 2 групи, а изслушванията им за гаранция са насрочени за четвъртък и петък тази седмица. На всеки един от задържаните българи е назначен служебен адвокат. Властите имат правото да задържат обвиняемите до 72 часа. Според адвокат Чернев обаче пускането под гаранция в тези случаи е малко вероятно. „Голяма група хора са заловени и обвинени в едни и същи дейсттвия и на този етап е малко вероятно да се каже дали някои ще бъдат пуснати под гаранция. Твърде е възможно никой от тях да не бъде пуснат под гаранция. В такъв случай тя може да възлиза дори на един милион долара", каза Чернев.

Според нашата информация срещу Георги Мартов, известен още като Мицубишито, има повдигнати девет обвинения - най-много от всички задържани. Арестувана е и неговата съпруга - Теменуга Колева, позната още като Нушка. Измежду арестуваните е и собственикът на българския център „Родина" в чикагското предградие Норидж - Емил Господинов. Властите казват, че именно оттам парите са били прехвърляни в България. Двама от задържаните са обвинени и за вземане на банков заем, който нямали намерение да върнат.

„Ако са обвинени по федералния кодекс за пране на пари, присъдата е от 10 до 20 години. За банкови измами наказанието е до 30 години, възможно е да се иска и връщане на сумите до половин милион долара. Щатски обвинения могат да се повдигнат за измами с кредитни карти, които са углавни престъпления, но най-вероятно щатските обвинения могат да отпаднат, защото федералните са по-сериозни", каза адвокат Чернев.

Според него в дните преди изслушванията за гаранция разследващите ще направят всичко възможно да убедят някои от задържаните, които са били на по-ниско ниво в схемата, да сътрудничат срещу останалите.

Последното по темата може да следите всяка вечер в BiT Новините от 8/7с РМ на www.BiTelevision.com