Странното отсъствие на испанските съотборници на Христо Стоичков от „Барселона" в списъка на поканените футболисти за бенефиса му „50 години №8" намери своето обяснение. Журналистът от каталунския всекидневник „Мундо депортиво" Франсеск (Пако) Агилар разкри, че всички те са призовани от Камата да участват в специалния мач на 20 май на стадион „Васил Левски" в София и повечето от тях са приели. Очевидно обаче това се е пазело в тайна от организаторите.

„На 20 май в София, столицата на България, ще се изиграе един специален футболен мач в чест на Христо Стоичков по случай неговата 50-годишнина. Дриймтимът отново ще се събере 24 години по-късно от онзи финал на „Уембли", за да си спомним този незабравим ден, в който „Барса" най-накрая спечели първата от петте си европейски купи", написа Пако Агилар.

Идеята на Стоичков била на мача на присъстват всички от участниците на онзи незабравим отбор. От много време българинът мечтаел за такъв бенефис на родна земя, но претърпя голям удар след загубата на Йохан Кройф, неговия ментор. Треньорът, за когото Стоичков мечтаеше отново да го води в този толкова специален за него ден. За съжаление няма да може да присъства и Тони Бруинс Слот, чиято съпруга има здравословни проблеми. Затова и Карлос Рексач, друг помощник на Кройф от онова време, ще ръководи отбора, стига да не се случи нещо в последния момент.

Първоначално участие са потвърдили Хосе Мари Бакеро, Михаел Лаудруп, Роналд Куман, Хосе Рамон Алесанко, Сержи Бархуан, Алберт Ферер-Чапи, Хулио Салинас, Хуан Карлос Родригес, Мигел Анхел Надал, Фернандо Муньос-Нандо и Йон Андони Гойкоечея.

Поканени бяха Еусебио Сакристан, който е треньор на "Реал Сосиедад", Андони Субисарета и Карлос Бускет (треньор на вратарите на „Барселона"), които обаче имат други ангажименти. Служебно са заети и също няма да пристигнат спортният директор на „Манчестър сити" Аитор Бегиристайн-Чики и новият треньор на „гражданите" Хосеп Гуардиола.