Седмица преди финалния срок за подаване на заявление за гласуване в чужбина данните на ЦИК показват, че едва в 9 града в САЩ и 1 в Канада са събрани нужните над 60 заявления за разкриването на избирателна секция. Други 4 в САЩ и 1 в Канада са близо до целта. Разбира се, възможно е да има много ръчно попълнени заявления, които да са изпратени по пощата, но това е малко вероятно, като се има предвид, че тази година ЦИК за първи път пусна електронно заявление.

"За съжаление, на фона на голямата българска общност в Чикаго и региона, няма тази избирателна активност в момента, каквато всички сме очаквали", каза в инетрвю за BG VOICE новият генерален консул в Чикаго Иван Анчев. За сега изглежда, че ще има две сигурни секции в райно на Чикаго - една в консулството и една до магазин "Малинчо" в Дес Плейнс. Вероятно и в българската църква "Св. София" ще успеят да съберат нужните 60 заявления.

Причината според хората, участвали в организирането на предишните избори зад граница, е, че с новите изменения на Изборния кодекс вече не се разкриват автоматично секции там, където на предишни избори са гласували над 100 души. Българите в чужбина и особено в Северна Америка са отвикнали да подават заявления преди изборите, защото това не се налагаше последните два пъти.

"Искам да се обърна с призив към нашите сънародници да подадат тези заявления, призова генералния консул Иван Анчев. Неговият апел е особено към онези 50-60 активни българи във всяка общоност. "Понякога човек трябва да направи едан стъпка в повече, за да бъде на полза роду."

Ако искате да гласувате за президент на България или за референдума в САЩ и Канада, трябва да подадете заявление - по пощата или онлайн, до 11 октомври. За разкриването на секция са нужни минимум от 60 валидни заявления за всяко населено място.

Промените също ограничиха броя на секциите в страни извън Европейския съюз до 35. На последния парламентарен вот в САЩ бяха разкрити 46 пункта за гласуване. Но с темповете, с които се събират заявления сега, е вероятно да бъде много трудно за дипломатите ни да предложат на ЦИК да отворят 35 секции. Дипломатите, с които BG VOICE разговаря през последните дни, казаха, че ще направят всичко възможно да използват максимално разрешеното от Изборния кодекс. Новият ни посланик в САЩ Тихомир Стойчев, както и генералните консули по места вече няколко пъти изпратиха мейли до българските организации и медии, с които приканват сънародниците ни да изпратят заявление за гласуване.

Ако искате да гласувате за президент на България или за референдума, иницииран от Слави Трифонов, трябва да подадете заявление - по пощата или онлайн, до 11 октомври. Изборите са на 6 ноември, неделя.

Вече са ясни 25-те кандидатпрезидентски двойки и според първите проучвания изглежда, че изборите ще се решат на оспорван балотаж.

Претендентът на ГЕРБ Цецка Цачева би спечелила първия тур на президентските избори, показват резултатите от национално експресно проучване на „Маркет линкс" по поръчка на bTV. То е проведено сред 510 пълнолетни българи в понеделник и вторник. Мненията са събрани чрез пряко лично интервю чрез уеб базирана платформа на социологическата агенция. Цецка Цачева се ползва с подкрепата на 19,80% от анкетираните, докато за ген. Румен Радев (БСП) биха гласували 14,90%. След тях се нареждат националистът Красимир Каракачанов (7,90%), Ивайло Калфин от АБВ (5,40%), издигнатият от РБ Трайчо Трайков (4,50%), лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева (3,70%).

НАД 60 САЩ
Синсинати - 65
Хюстън - 64
Нейпълс - 64
Финикс - 82
Бостън - 92
Джаксънвил - 61
Питсбърг - 63
Сан Франциско - 68
Сиатъл - 70

БЛИЗО ДО 60 САЩ
Ню Йорк (ГК) - 48
Вашингтон - 41
Далас - 40
Дес Плейнс - "Св. София" - 39
Филаделфия - 32
Денвър - 32
Атланта - 22
Лос Анджелис - 22

КАНАДА
Ванкувър - 75
Монреал - 55
Торонто - 37
Ниагара фолс (църквата "Св. Ив. Рилски") - 34