Да бъдеш майка далеч от родината и семейството си е предизвикателство, с което много млади българки трябва да се справят. След раждането на първата си дъщеря - Вики, Надя Димитрова, която живее в Чикаго, се изправя пред първия голям проблем - кърменето. "Имахме малко труден старт с нея, защото тя имаше tongue tied (вързан език), което аз никога не бях чувала какво е. И когато бях бременна, бях решила, че да кърмиш детето си е напълно естествено - никой не ми беше казал какви трудности всъщност една майка може да има", с емоция си спомня младата майка.

Във Facebook Надя открива групата "Mother's Milk". Там помагат на българката да разреши проблема, а по-късно сънародничката ни се превръща в активен член и донор. Главната цел на банката за мляко е да събира, пастьоризира и изпраща естествена кърма за болни, недоносени и нуждаещи се деца. В случая на Надя тя решава да дари кърмата си на частни хора, съшо свързали се с нея чрез "Mother's Milk".

"Дарявала съм на private майки - едната имаше медицински проблеми и не можеше да кърми детето си, а историята на другото семейство, на което реших да даря, е малко трагична. Майката почина малко след като роди близначета. Бащата на тези близначета е получил кърма от няколко майки, членове на групата, и така децата му не са получавали само формула."

Надя казва, че няма нищо лошо в това майките да избират формулата, но някой научни изследвания намират повече недостатъци в "изкуствената" храна. Според womensheath.gov процесът на захранване с естествено мляко осигурява по-голяма защита за новороденото, преработва се по-лесно от организма му и най-вече заздравява връзката му с майката.

В групата на "Mother's Milk" символично наричат кърмата течно злато, защото има много майки, който са неспособни да я произведат. А процентът новородени, които приемат кърма, е по-малък отпреди. Според неправителствената организация Рacific standard естественото кърмене в Щатите е намаляло наполовина за последните 10 години. Според Националния център за превенция и контрол на заболяванията повече от 61 процента от майките спират да кърмят след първото шестмесечие. Аз не се срамувам, че все още кърмя детето си на почти 16 месеца, заявява Надя. И не е единствена. Групата се радва на голям интерес, но за донорите има определени изисквания. Майките трябва да са здрави, да не пушат и не могат да вземат определени лекарства, обяснява техническият директор Съмър Кели. Ако се интересувате от инициативата на "Mother's Milk", може да намерите повече информация на уеб страницата им www.milkbankwlc.com