Двама българи загинаха през миналата седмица в тежки катастрофи. 18-годишната Антония Владимирова намери смъртта си край градчето Бейкърсфийлд, на север от Лос Анджелис, а 26-годишният Кирил Кунчев загуби живота си в чикагското предградие Барингтън хилс.

Малко след полунощ на 5 август младата Антония пътувала по магистрала „Алфред Харъл", когато колата излязла от пътя и се преобърнала надолу по склона. От пътната полиция в Бейкърсфийлд съобщиха, че инцидентът станал северно от Панорама Драйв. Спасителните екипи видели, че колата е обърната с тавана надолу, бързо загасили огъня, но не успели да спасят българката, която загинала на място. Антония е имала предпазен колан, но не и шофьорът - 17-годишен младеж, който получил тежки наранявания при инцидента и е откаран в медицинския център „Кърн". От полицията твърдят, че вероятната причина за катастрофата е неправилно извършен десен завой.

През юни Владимирова завърши средното си образование в гимназията „Стокдайл" в Бейкърсфийлд и съвсем скоро трябваше да започне колеж. Преди катастрофата момичето претърпя две бъбречни трансплантации, като втория път донор стана баща й. Антония и семейството й са родом от Русе.

Кирил Кунчев загина на 5 август. Към 1 часа следобед българинът карал по Олд Сътън роуд в чикагското предградие Барингтън хилс, когато автомобилът излязъл от пътя, блъснал се в дърво, а след това се преобърнал. Свидетелка на катастрофата станала живеещата наблизо Денис. „Не можеше да се различи предната част на колата от задната. Беше толкова смачкана, че единственият начин, по който можеше да разбереш, че това е предницата, бяха отворените въздушни възглавници" - разказа тя. Денис първа се обадила в полицията и съобщила за смъртоносния инцидент.

Когато проверила пулса на Кирил, Денис разбрала, че вече е твърде късно и няма как да спаси живота му. „Той беше много ранен. Но лицето му бе чисто и можеше да го разпознаеш. Имаше само една голяма рана на главата. Очите му бяха отворени. Със сигурност вече беше починал", допълва тя.

Съдебните лекари на Кук Каунти съобщиха, че Кирил е загинал на място от тежките наранявания. Когато пристигнали на мястото на катастрофата, полицаите от Барингтън хилс заварили колата обърната по таван. 26-годишният българин не е имал предпазен колан. В продължение на часове спасителните екипи се опитвали да отворят колата и да извадят загиналия.

Дни след катастрофата по тревата все още личат следите от гумите, а наоколо са разпръснати части от колата - „Инфинити I-30", произведена през 1998 година. „Навсякъде имаше разхвърляни части от автомобила. Дори парчета от двигателя бяха изхвърчали. Никога не съм виждала нещо подобно", припомня си Денис за шока, който е преживяла.

В инцидента не е участвал друг автомобил. Не е имало и други пътници в колата, с която катастрофира Кунчев. Властите все още разследват причината за инцидента. От полицията в Барингтън хилс не са открили следи от употреба на алкохол, но съдейки по щетите, най-вероятно Кунчев е карал с много висока скорост.

Всяка година войната на пътя отнема повече от 37 хил. човешки живота, а над два милиона души са ранени.