http://bgvoice.com/public/files/gallery/1386.jpg

От Коал сити, Илинойс

Най-малко 9 торнада оставиха следите си в северните и централните части на Илинойс в понеделник вечерта. Една от най-пострадалите местности е край градчето Коул сити - на около 80 километра от Чикаго. Десетки къщи там останаха без покриви, други бяха разрушени до основи. Местните хора казват, че не са виждали нищо такова преди. „Като военна зона е", казва Рик Роузлинг, чиито синове живеят на няколко къщи разстояние. Внуците на Рик са били сами вкъщи, когато преминава бурята. „Били са покрити през глава. Когато всичко свършило, погледнали нагоре, за да видят, че покрива го няма", казва чичо им Лари. Семейство Роузлинг не са единствените, на които им предстои да пренаредят живота си наново. Десетки къщи по същата улица са оставени без огради, стени и прозорци. По улиците почти няма автомобил без натрошени прозорци.

Едно от двете торнада, преминали през градчето, е от степен ЕF-3 със сила на вятъра до 270 километра в час. По чудо няма загинали. Петима души са откарани в болницата с наранявания, но без опасност за живота. Истински късмет предвид силата на стихията.  Десетки електрически стълбове са буквално изтръгнати от земята и оплетени в нападали дървета.

Близо 55 хиляди души останаха без ток заради екстремното време. На една от улиците в Коул сити са повалени 4 електрически стълба. От ComЕd казват на жителите, че може да отнеме седмици, за да се възстанови електроподаването. А дотогава на много от тях ще им се наложи усилена работа. Ейми и трите й деца намират дома си разпилян. По време на бурята те са в убежището на свои приятели. Ден по късно обаче виждат това, което е останало от дома им - дъски, плуващи в басейна, кал по стените на къщата и покрив, отнесен от вятъра. „Не мисля, че можем да се върнем вътре скоро, затова изнесохме повечето от нещата си", казва Ейми. 5-годишният й син Адлър държи в ръцете си плюшена коала - единствената от играчките му, която е оцеляла от бурята.

Губернаторът на Илинойс Брус Раунър обяви бедствено положение в региона. По чудо сред всичките разрушения няма загинали. Постройките в Коул сити са неразпознаваеми, но хората вярват, че рано или късно ще си върнат това, което са имали. „Благодарни сме, че всички са налице, живи и здрави, всичко друго може да се поправи", казва Сю, която живее в градчето от повече от 20 години. Жителите на Коул сити казват, че на място, на което всички се познават, е лесно да намериш помощ. Затова и местните скаути вече обикалят къщите, за да предложат помощта си. Заедно в неволята.