Демократите преживяха политически апокалипсис във вторник, след като загубиха контрола на Сената (и то с повече от очакваното), бетонираха опозиционното си положение в Камарата на представителите за години напред и изпуснаха да спечелят губренаторски места в много щати, включително и синята крепост Илинойс.

Републиканците ще имат 53 или 54 сенатори според последните резултати и прогнози преди редакционното приключване на BG VOICE. Партията ще продължи да контролира и Камарата на представителите и по този начин ще направи последните две години от втория мандат на Барак Обама изключително трудни. Плюс - имиграционната реформа, енергийната политика, минималното заплащане и бъдещето на Обамакеър сега са поставени под въпрос.

Но въпросът е дали всичко това можеше да бъде избегнато. Кандидатите на Демократическата партия в цялата страна бягаха от президента като дявол от тамян. Един от тях дори отказа да каже дали е гласувал за него. Те бягаха от най-главния успех на пратията - здравната реформа, която, изглежда, работи добре и 10 милиона души вече имат застраховка. Много от тях натиснаха Белия дом да отложи президентските укази за имиграционната реформа, които Обама обеща през лятото. Това уж трябваше да спаси застрашените кандидат-сенатори в силно републикански щати. Но не се случи. Демократите загубиха в Арканзас, Северна Каролина и Айова. Вероятно това ще се случи и в Луизиана на балотажа през декември.

Отмятането от позицията на Белия дом за действия по имиграционния въпрос разгневи много латиноси и ги накара да си останат по домовете във вторник. Така, вместо демократите да спечелят в щат като Колорадо, те загубиха.

Всичко това трябваше да бъде компенсирано с отлична кампания, която да накара гласоподавателите на демократите да отидат до урните и да гласуват (т.нар. get out the vote). Но кандидатите на партията не им дадоха никаква причина за това.

Подобна беше картината и в губернаторските надпревари на много места, като най-шокираща изглежда загубата в Илинойс на Пат Куин от бизнесмена милионер Брус Раунър. Куин не призна поражението в нощта на изборите и каза, че ще чака всеки глас да бъде преброен, но с преброени около 99,5% от бюлетините преднината на Раунър е близо 5 процента и изглежда необратима.

 Факт е, че радостта на републиканците вероятно ще е кратка. След 2 години те ще трябва да защитават 26 от своите сенаторски места, а демократите само 10. Факт е, че тази година съпартийците на Обама трябваше да се борят в щати, където той е особено непопулярен. Но е и факт, че не направиха много, за да променят тенденцията.

До 2016-а обаче има много време. Барак Обама и този нов Конгрес едва ли ще свършат много работа. Може да намерят някои общи компромиси като намаляването на корпоративните данъци и пари за инфраструктура. Но големите проекти на този президент ще останат само като политическа мечта. Той вероятно ще направи това, което може по отношение на имиграционния въпрос - отмяна на депортациите за големи групи хора без статут и преразпределение на работните визи и зелени карти за различни категории служители и семейства, така че да отпуши дългите години чакане в различните категории и държави. И ще се надява да не му се налага да запълни място във Върховния съд, защото изборът му за съдия ще трябва да бъде одобрен от този Конгрес.