Чикаго започва да се конкурира със Силиконовата долина... Или поне към това се стреми кметът на града Рам Емануел. Компании като "Youtube" и „PayPal" водят своето начало именно от Чикаго, но след това се местят в Калифорния. Целта на програмата „Think Chicago", която стартира преди време, е това да не се повтаря повече. Тази година за първи път се организира и конкурса за млади предприемачи „The Chicago College Startup Competition". С него кметът на Чикаго Рам Емануел се надява младите, умни и амбициозни хора да останат и да създадат свой собствен бизнес в района.

Студенти, които стартират своите бизнес идеи, докато все още се обучават в университет, могат да участват в този съвместен проект на града и организацията „1871". Конкурсът е отворен не само за учащите в Чикаго, а и за студенти от цялата страна, включително и българи. Записването в конкурса става на сайта на организацията, който е www.1871.com и отнема не повече от десет минути. Срокът за кандидатстване е 24 юни, а десетте имена, които ще станат част от голямото семейство на „1871", ще бъдат обявени през август. „Победителите ще получат шанса да използват много от нашите образователни, финансови и технологични ресурси" - каза изпълнителният директор на „1871" Хауърд Толман. - „Освен това те ще получат безплатно офис пространство за една година и могат да се възползват от всички наши мрежи, връзки и дейност, с която се занимаваме."

Много от българските студенти в тази страна имат идеи за развитие на собствен бизнес, но не страхуват първата крачка. Янка Бозукова, която учи в Илинойския институт по технологии в Чикаго, иска да стартира бизнес със строителство или инженерна дейност, но не знае откъде да започне. След като разбира за конкурса за млади предприемачи обаче, тя се замисля дали веднага да не започне да работи върху своята бизнес концепция. „Бих се радвала, ако спечеля подобен конкурс, споделя Янка. - Понеже ще ми бъде предоставено офис пространство, а това е най-важно за мен."

От компанията „1871" предлагат и консултации с топ експерти на младите предприемачи. „Имаме много ментори, които са на пълно работно време и помагат на различни компании, обяснява Хауърд Толман. - Може и да си уговорите индивидуален ментор." По време на тази една година победителите от конкурса са пълноправни членове на общността, затова ще имат достъп до всички програми и класове, които „1871" провежда.

През последните години политици и бизнес лидери в Чикаго се тревожат все повече как да задържат умните и предприемчиви млади, които напускат Средния запад и най-често се установяват в Силиконовата долина. Това е и основната причина за първия такъв конкурс, който се провежда със съдействието на водещата компания в сферата на предприемачеството „1871". Интересен факт е, че името й се свързва с големия пожар в Чикаго през 1871 г. и по-точно с брилянтните архитекти, инженери и изобретатели, които след това построяват града наново. С проекта „Chicago College Startup Competition" компанията „1871" и кметът Рам Емануел се надяват да задържат днешното поколение бляскави умове, които са двигател на развитието на района. Българските студенти с предприемачески дух също биха могли да се възползват от възможността и да премерят сили.