Бившият нападател на "Левски" и "Еспаньол" от близкото минало Велко Йотов, който е и ексшампион на България от далечната 1993-та, от години тренира деца в Атланта. Близо 7 хиляди възпитаници има той в "Юнайтед футбол академи". Тази година момчетата в отбора на Йотов станаха шампиони в щата Джорджия. Те спечелиха местната лига в Атланта за деца в 13- и 14-годишна възраст. „ Както за един български треньор, така и за абсолютно всички треньори това е постижение, което не се печели много често. По- впечетляващото в случая е, че аз съм треньор на 14- и 13-годишните, които по същото време се състезаваха в техния шампионат и двата отбора спечелиха правото да играят в регионалната лига", радва се Велко.
Сега те ще мерят сили с отборите на съседните щати като Тексас, Алабама, Южна и Северна Каролина, а новата цел пред тях е да влязат и да спечелят националната лига.

Ако това постижение не е достатъчно за вас, нека добавим, че Велко Йотов постига това не с един, а с цели 2 отбора по едно и също време.

 Името на Велко Йотов привлича и българчетата, които живеят в Атланта. Треньорът казва, че преди всичко се опитва да ги научи да използват умствените си данни, за да улеснят физическите си представяния. Тактическата дисциплина е също толкова важна за бившия голмайстор, колкото и физическата подготовка.

А попаднали в отбора на българина, тези малчугани имат реална възможност за реализация и переспективи за професионални кариери. Но не това е наградата, която най-много радва Йотов. Да изгради едно момче като футболист винаги е било важно за Йотов. „ Страшно много ме удовлетворява, когато виждам как едно дете се развива пред очите ми, обяснява треньорът. - Доставя ми удоволствие да знам, че помагам на тези деца, не само че ги изграждам като футболисти, но ги формирам и като хора."

Велко Йотов идва в САЩ малко след като през 1999 г. изтича договорът му с аржентинския „Нюълс Олд Бойс". И досега той остава единственият българин, играл в първа дивизия на аржентинското първенство. „Когато през 1994-та бяхме тук на Световното, нито съм си мислил, нито съм имал амбицията да живея в Америка. Просто така се стекоха обстоятелствата. Но винаги съм приемал предизвикателствата и никога не ме е било страх да опитам нещо ново." Почти поравно са момчетата и момичетата в United Football Academy USA, а някои от тях започват тренировки още на 4-5 години, което според Велко показва, че европейският футбол придобива все по-голяма популярност тук, в Щатите, и все повече родители осъзнават, че сокърът е игра, която развива физическите и менталните качества у едно дете.

Опитът, който е натрупал като футболист, сега българинът предава на американчетата, а българчета в отбора също има, което е радост за треньора. Сега пред възпитаниците на Йотов предстои пътуване до Лас Вегас догодина, където младите футболисти ще премерят сили с отборите от съседните на Атланта щати, а българският специалист сподели:
„Естествено че се надяваме да победим. Отбора го ръководя, откакто децата бяха на 8-годишна възраст. Те са подбрани от мене, когато бяха на 8 г., подбирах ги с голям хъс. Децата, които ръководя, са много дициплинирани и работят с голямо желание и глад за успехи. Моето мнение не е толкова важно, колкото тяхното... Все пак те са тези, които са на терена", призна Йотов.

Целта е една - точно като на филм момчетата заедно с любимия си треньор да спечелят правото да се борят с най-добрите в тази страна.

 ПОДКРЕПЕТЕ  ОТБОРА

 Отборът на младите надежди има нужда и от вашата подкрепа, за да плати пътуването за мачовете напролет. Ако искате да помогнете, може да изпратите чек на на адрес:

10655 Morton Chase Way
Alpharetta, GA, 30022
Maria Dobrinski 

Парите ще бъдат използвани за мачовете, които ще квалифицират отбора за Националната лига.