18-годишната Мила Костадинова от Ню Джърси продължава да е в неизвестност повече от месец. Властите твърдят, че Мила е забелязана за последно на 2 юни сутринта в градчето Крескил, Ню Джърси, и оттогава няма и следа от нея. Няколко дни преди да изчезне, Мила напуска дома си, а вероятната причина е неразбирателство с баща й, с когото дотогава живее. Въпреки това тя е била в близки отношения с майка си и брат си, които не вярват, че Мила може да си тръгне просто така. „В момента ни е останала единствено надеждата. Тя умира последна" споделя Сава - брат на изченалото момиче. „Надявам се, че сестра ми е добре. Надявам се, че е жива и просто е решила да не говори с нас, но тази версия за мен е малко вероятна."

Въпреки че не разкриват детайли от разследването, властите работят върху различни версии около изчезването, включително и възможността Мила да е общувала с хора, занимаващи се с наркотици.

Има възможност да са замесени и наркотици

но не мислим, че това има нещо общо с нейното изчезване", обясни детектив Люк Тотън от полицията в Дюмонт. Основната следа на властите е профилът на Мила в туитър. В последните си постове в социалната мрежа тийнейджърката пише „Депресирана съм", "Ейми Уайнхаус, цигари и „Орео" с тагове "бездомна" и "нощуване в нечий дом" (Amy Winehouse, cigarettes, and Oreos. Chill afternoon #homeless #crashingatsomeoneshouse #bored). Макар че преди е била постоянно с телефон в ръка, той е изключен от 2 юни, а Мила не е поствала нищо във фейсбук или туитър и никой от приятели й не знае нищо за нея.

В петък, 30 май, Мила напуска дома си и отива при приятели. „Беше сърдита на баща ми, реши да си тръгне от дома ни", разказва брат й Сава. „Тя е на 18 години и никой не можеше да я спре, макар че опитахме." Преди да си тръгне, той й предлага да се премести при него или да замине още на следващия ден за България, където живее майка й, но Мила отказва. „Тя пожела да си довърши учебната година и каза, че ще тръгне с билета, който й беше купен за 26 юни", допълва Сава.  Но Мила изчезва на 2 юни. За известно време мислят, че ще отиде при майка си в България, но билетът  й остава неизползван.

Мила пристига в Америка на 11 години и брат й твърди, че

животът тук й харесва, но не и съжителството с баща й

Момичето ходи често на гости на Сава, който живее само на един час път, и дори прекарва последните няколко уикенда и пролетната ваканция  с него. „Мила завършваше 11-и клас и започваше 12-и. През априлската ваканция дори говорихме за университетите, в които смята да кандидатства. Общо взето тя беше доста добър ученик" - каза Сава. Още на следващия ден, след като Мила се изнася от дома си, двамата със Сава си пишат. „В събота си разменихме няколко съобщения просто за да й  кажа, че има поща, която тя каза, че ще си вземе в неделя, но Мила не дойде." В понеделник, 2 юни, баща й отива да й предаде пощата в училище, но тогава разбира, че Мила отстъства и подава сигнал в полицията. Тийнейджърката има многобройни постове в туитър, които предполагат пререкания между нея и баща й, като например този от 22 май: „I swear if my dad says one more word, I am going to have him removed."(Обещавам, че ако баща ми каже още една дума, ще го премахна.) И друг подобен пост от 27 май: „I wake up and my dad is already pissing me off. Lovely." (Събудих се и баща ми веднага ме изнерви. Страхотно.) Но Сава разкрива и другата страна на монетата: „Няма да коментирам сестра ми какво е писала за баща ми, нито какво мисли, но ще ви кажа, че баща ми всеки ден е навън и се разхожда на местата, където се предполага, че е тя." Дори Мила да си е тръгнала по свой избор, семейството й не иска да я връща насила, а просто да се увери, че е жива. „Тя е само на 18 години и по всички закони тук тя е възрастен човек, който си взема сам решенията и се грижи сам за живота си. Искам само да се убедя, че е жива и е добре", тревожи се Сава.

По изчезването на Мила основно работи детектив Люк Тотън от полицейския участък в Дюмонт. „Последният човек, който я е видял, е гаджето й. Имали са не караница, а по-скоро пререкания и Мила си е тръгнала пеш. Това е станало между 2:30 и 3:30 часа сутринта на 2 юни", описва момента на изчезването й детектив Тотън. И въпреки че досега следите, с които властите разполагат, ги водят до задънена улица и разследването е без успех, от полицията са твърдо решени да намерят момичето. „Очевидно колкото повече време минава, толкова по-трудно е да открием изчезнал човек, но ние няма да се откажем, докато не върнем Мила вкъщи" - обеща детектив Тотън, който се надява момичето просто да има нужда от време да остане сама със себе си.

Малко след изчезването на Мила върху случая започва да работи и криминалният отдел на прокуратурата в Бърген Каунти. Бил Андрерсън, който е разследващ детектив в „Chasing New Jersey", намира намесата им за необичайна. "Обикновено, когато някой е в неизвестност, случаят се разследва от местната полиция. Има стандартна процедура" - обяснява Андерсън. „Фактът, че

криминалният отдел е замесен

предполага, че властите смятат, че се случва нещо друго." Освен това Андерсън отива и до гимназията в Дюмонт, където учи Мила. „Говорихме с някои от съучениците й, които казаха, че е изглеждала самотна, не много общителна. Така че не бяха изненадани, когато е спряла да се появява в училище" - обяснява Андерсън. Журналистът има наблюдения и върху други случаи на изчезнали хора и казва, че ако няма развитие, може и да е за добро. „Ако някой не иска да бъде открит, е много по-трудно. Но понякога фактът, че няма следа от нея, може и да е положеителен, защото това означава, че не е задължително да й се е случило нещо" - допълни още Андерсън.

В момента семейството на изчезналото момиче се надява просто някой някъде да я види. Мила Костадинова е на 18 години. Висока е близо 160 см, тежи около 40 кг, с тъмнокестенява коса и кафяви очи. Ако имате информация за местонахождението на Мила, може да се обадите в прокуратурата на номер 201-226-5532 или в полицейския участък в Дюмонт на номер 201-387-5000.

Братът на Мила отправи и апел към нея. „Мила, дребос, където и да си, каквото и да правиш, ако си жива и ако си добре, моля те просто пиши на някого, кажи на някого. Искаме просто да се убедим, че ти си добре. Мама те обича, мама иска да те чуе, че ти си добре. Всички твои приятели искат да знаят, че ти си добре. Моля те, свържи се с някого от нас."