Българка от Атланта стана президент на един от най-тясно свързаните с ООН клубове за благотворителност. Евелина Шушкова пристига в Атланта, за да учи, преди осем години сама и успява бързо да намери своето място в обществото. Завършва с отличие Джорджия Стейт юнивърсити, специалност счетоводство и взема дейно участие в благотворителните програми на „Ротъри".

Нещо, което е наследила от своя баща, който е изключително активен член на същия клуб в Благоевград. „Още от малка, като гледах баща ми как помага на сирачета и деца в неравностойно положение, разбрах, че това е нещото, което те прави човек", разказва Евелина.
Точно с деца е свързана и последната й благотворителна акция вече като президент на „Ротъри акт", което е „младата" версия на „Ротъри клуб". В клуба участват хора между 18 и 30 години. „През уикенда на 4 юли отидохме с нашия клуб в Мексико в градчето Поебла, където занесохме пречиствателна система за вода. По този начин повече от 200 деца в една детска градина ще имат чиста питейна вода всеки ден", разказва с радост Евелина. Емоцията, която тя споделя, че е изпитала, не може да я сравни с нищо друго - щастливите дечица и радостта, която те са показали, когато тя и нейните колеги са занесли куп подаръци.

Младата лидерка и нейните колеги дори са направили нещо допълнително. „Изнасяхме уроци на български, японски и английски, разказва Евелина. - Много добре се получи, децата много се радваха. Всеки искаше да ни пипне, да си говори с нас, бяха много щастливи. Това те кара да се чувстваш пълноценен и щастлив човек."

Като президент на клуб с над 30 членове и с благотворителните програмите на „Ротъри акт" Евелина не спира да прави планове за това как да направи нещо добро и за родната България. Активното й присъствие на семинари против трафика на хора я навежда на идеята да работи заедно с българските си колеги от организацията. Според нея не се говори достатъчно в родината за този проблем и ако децата в училище знаят повече за това, много по-лесно младите ще знаят как да се предпазят. „Присъствах на едно събитие за борба с проституцията, организирано от бившия президент Джими Картър и „Ротъри клуб", и ми стана много тъжно, като чувах - България това, България онова. Имам голямото желание да организирам с нашите колеги от родината програма, която да ни позволява да ходим по училищата и да обясняваме на децата колко е страшно и какво представлява трафикът на хора."