Българка от Чикаго отряза косите си, за да помогне на деца, болни от рак. 15-годишната Петя Стоичкова решила да се лиши от дългите си къдрици, когато видяла момченце, което е останало без коса след химиотерапия. Всичко започнало от една снимка, която Петя изпраща, докато е при родинини в България. „Тя ми прати снимка, на която видях Петя да държи друго дете на име Павел, което е на ръба между живота и смъртта. Попита ме дали ще й помогна да съберем пари за това ангелче да се оправи", разказва майката на Петя - Силвия. Резултатът бил, че се събрала много сериозна сума, с която било помогнато на Павел.

Петя обаче не се спряла дотук. Тя решила да отреже косите си и да ги дари за деца, чиито коси са окапали след химио- или лъчетерапия. Занесла своите на агенция, която събира необработвана коса и прави от тях перуки на деца и възрастни, които страдат от онкологични заболявания. „Направих го за децата, защото е възможно техни приятели, които все още не са наясно с последиците от това заболяване, да им се подиграват, че нямат нямат коса. Тази коса на мен не ми е нужна. Тя е просто аксесоар, пък и отново ще ми порасне, докато при болните деца за момента това няма да може да се случи."

Първото й усещане, след като останала без дългата си коса, било за нещо много хубаво, някак освежено. „Сетих за болното ми приятелче, което страда от левкемия. Бях щастлива, че мога да помогна и на други като него", разказва Петя.

„Много съм горда, че я подкрепих. Това беше добър пример как родителите насърчават децата си да правят нещо хубаво. Заедно с всички наши близки я накарахме да се почувства красива и че е извършила постъпка, което за нея дефакто не коства нищо, но за някое дете е жизнено важна", споделя майката Силвия. Според Кремена - фризьорката, която подстригва Петя, от буйните коси на момичето могат спокойно да се направят две перуки.

Петя се надява и други да последват примера й. „Всеки, който може да помогне по какъвто и да е начин, дори и с минимални финанси, на дечицата, които страдат от тази болест, нека го направи", призовава тя.