Седем щата попаднаха под ледените юмруци на това, което синоптиците и властите нарекоха „историческа буря". Приберете се вкъщи. Останете там. Това беше най-честото послание на властите в региона. Рафтовете в магазините - разграбени, прогнозите - сняг до метър, ураганни ветрове и опасности от наводнения. Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио забрани шофирането по улиците след 11 ч. в понеделник. „Опасно е да бъдете навън точно сега. Ще става все по-опасно. И от друга гледна точка е безотговорно. Затова в 11 часа всички пътища ще бъдат затворени", подкрепи решението на кмета и губербаторът на Ню Йорк Андрю Куомо.

Този регион е най-гъсто населеният в САЩ и там живеят десетки хиляди българи. „На първо място слагаме сигурността и това трябва да бъде приоритет за всеки един жител на Ню Йорк. Хората трябва да вземат умни решения от сега нататък, внимателни решения. Ситуацията трябва да се разглежда като извънреден случай. От всичко, което знаем досега, ни става ясно, че не можем да подценим тази буря. Това не е типичната буря, ще ни връхлети като юмрук."

Блага Попова, която живее в Ню Йорк, каза, че ще посрещне бурята вкъщи със запаси от храна и още нещо. „Аз мисля, че това е много хубаво. Обикновено с всички коли е много опасно. Сега в снега хората не знаят как да карат добре в буря и става още по-зле. Така че е много хубаво да се приберат всички вкъщи и да знаем, че няма нищо лошо да стане. Аз ще си стоя вкъщи на топло с храна, батерии и може би малко „Нетфликс".

Бурята премина през Ню Йорk, Пенсилвания,  Кънектикът, Масачузетс, Роуд Айлънд, Ню Джърси и островите покрай тях безмилостно. Най-засегнат се оказа Бостън с повече от 60 сантиметра сняг. Но това, изглежда, не притеснява Силвия и Милена, които живеят там. „ Ами сняг като сняг, просто е повече. Нищо кой знае какво не се е случило - главните улици са чисти. Постоянно се виждат снегорини. По-лошо е по островите - там нямат ток." Във вторник поне 25 хиляди семейства и служби нямаха електричество на Нантъкет и региона.

По крайбрежието на Масачузетс ураганният вятър разруши морската дига и породи опасности от сериозни наводнения и щети. Във вторник кметът на Бостън Мартин Уолш даде да се разбере, че не всичко е свършило. „Искам да стане ясно на всички, които живеят в Бостън, че се намираме по средата на историческа буря за нашия град."

Градът , който най-усилено се бе подготвил за тази стихия - Ню Йорк, сякаш бе пощаден. Властите бяха подготвили 126 хиляди тона сол и  2,100 снегопочистващи машини и камиони. Някои наши сънародници смятат, че мерките на властите са били прекоморни. „Те ни бяха заплашили със сигурност, казаха, че това ще бъде най-голямата буря, която е минавала през Ню Йорк, но въобще не беше така - имаше малко гръмотевици, доста сняг беше паднал и духаше вятър, но не беше много зле", каза Кристина, която живее в Ню Йорк. Кметът на града обаче е на мнение, че е по-добре да бъдат подготвени, отколкото да съжаляват. „Направихме това, което е нужно за сигурността на хората. С това решение да държим хората настрана от улиците улеснихме много снегопочистващите машини и по този начин градът ще може по-бързо да се върне към нормалния си ритъм."

Във втория ден от бурята Масачузетс и Мейн продължаваха да бъдат под прицел. Там стихията продължава да се вихри, бедственото положение за хората остава. Един от най-засегнатите острови - Кейп Кот, дълго беше без ток. „Към 9,30 ч. вечерта вятърът пронизва всяко възможно кътче. На места преспите са над метър, всички улици са затворени. Следобед на една от главните улици снегът беше до колене. Продължава да навява. За разлика от Бостън и Провидънс при нас продължава с всички сили", написа във Facebook нашият читател Владислав Тодоров.