България оглави класацията за кражби на номера на кредитни карти и ПИН в нов доклад на мобилния оператор "Verzion". Извършителите на най-много скиминг атаки през 2013 г. са били от нашата страна, следват Армения, Румъния, Бразилия и САЩ.

За целите на изследването си компанията проучила данни от 95 страни и установила, че извършителите на скиминг атаки днес използват безжична технология, за да извършват измамите по-лесно и да избегнат арест.

Докато кибер измамниците крадат голямо количество информация, седейки си удобно у дома, скимирането изисква много физически усилия на място. Например крадците трябва да посетят нарочения банкомат и да инсталират фалшива клавиатура, която подмамва потребителите да предоставят информация от банковата си карта.

След това те трябва да вземат информацията. Това обикновено става, като се върнат на местопрестъплението, за да демонтират фалшивата клавиатура, която са поставили върху банкомата. Всичко това трябва да стане, без да се привлича вниманието на служителите на банката, потребителите и минувачите.

Но сега хакерите променят методите си, като използват мобилни интернет връзки, за да изпращат информация до себе си чрез имейли и текстови съобщения. Тя може да бъде пренесена на стотици километри и дори през океани, предупреждава Брайън Сартин, директор на екипа, който разследвал злоупотребата с данни за доклада на "Verizon".

Според доклада рязко нараства хакерството за шпионски цели, а хора и правителства от Източна Европа играят все по-голяма роля в тези дейности. Шпионските пробиви, проследени обратно до страната, от която са извършени през 2013 г., се приписват на граждани на Китай и други източноазиатски държави в 49% от случаите. Страни от Източна Европа обаче, особено руски говорещи държави, са заподозрени за изходна точка от 21% от атаките, сочи проучването на "Verzion".

Около 25% от шпионските инциденти не могат да бъдат приписани на хакери от конкретна страна, допълват авторите на доклада. Единайсет процента от шпионските атаки се приписват на организирани престъпни групи, а 87% - на правителства.