Хиляди българи със запорирани депозити в Корпоративна търговска банка остават без спестяванията си, а някои и на ръба на физическото оцеляване. Сред тях са и наши сънародници, които живеят в Америка. За да бъдат изплатени гарантираните им влогове, банката трябва или да отвори врати, или да фалира, а до момента това не се случва.

Силвия Гоцева, която живее от няколко години в Лас Вегас, е само един от пострадалите вложители в КТБ. "15 години имах кафе-бар в България, през април го продадох, тъй като не можех оттук да си управлявам бизнеса, и ми преведоха парите в КТБ" - разказва Силвия, която през лятото се прибира до България, за да изтегли парите си и да започне собствен бизнес в Америка. Средствата й обаче са блокирани вече втори месец, а с тях и 15 години от нейния живот, посветени на работа и спестявания. "Родителите ми също имаха доста спестявания от продадени апартаменти, коли и т.н. Сметките ни бяха там, така че всичко ни е блокирано", допълва Силвия. Тя дори взема пари на заем, за да се прибере в България. Когато се сблъсква очи в очи с действителността в Родината, се включва активно в протестите, организирани от фейсбук групата КТБalive. На площадите се среща с мъката и на други наши сънародници, които, уплашени от случващотото се, си вземат отпуск, за да се приберат в България. "Има хора, които са във Флорида в Маями, те са застопорени и нямат пари. Хората са възмутени. Това е пладнешки грабеж - това бяха думите им", обяснява възмутено Силвия. Сред тези българи е и Екатерина Стафорд, която живее в Шампейн - университетско градче, близо до Чикаго. "Съпругът ми беше изключително изненадан от това неочаквано затваряне на банката и когато в началото се чуха слухове, че липсват документи, той направо се изсмя, казва Екатерина. - Той е финансист по професия, отговарял е за финансите на цял университет и много добре знае, че в банка нищо не се губи." Силвия Гоцева разказа и за неин приятел, който също е вложител в КТБ. "Той има 400 хил. в банката, продал си е апартамента в София. В момента се моли за 100 лева от някого, за да си плати тока. Да знаеш, че имаш пари, и да се чувстваш като просяк в собствената си страна", каза още Силвия. Стотиците българи, които се включиха в протестите през последните седмици, продължават да настояват банката да отвори врати.

Междувременно банкерът Цветан Василев бе обявен за международно издирване чрез Интерпол. Освен това от Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество съобщиха, че са наложили запор на имуществото на Василев - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. В понеделник банкерът направи ново обръщение на своя личен сайт, в което твърди, че работи заедно с Фонда на Султаната на Оман върху преструктурирането на банката. Освен това обвини БНБ в двоен стандарт и предрече финансова катастрофа. До края на август БНБ очаква предложения за преструктурирането на КТБ. Дотогава депозитите на хилядите българи остават с още по-неясно бъдеще и от местонахождението на Василев.