Градушката с размери на топки за голф, която удари Чикаго и предградията през изминалата седмица, вдъхнови измамниците за нова схема, която може да вдигне застрахователната ви полица. "Има много компании, които чукат от врата на врата и казват на собствениците на къщи, че ще им поправят покрива, а застрахователната компания ще плати. След това ги карат да подписват договори с тях", обяснява застрахователният агент Меги Барашка. Всъщност може и да нямате нужда от поправка, а мнмимите майстори просто се опитват да вземат парите ви.

Част от северните предградия на Чикаго, където градушката беше най-силна, са Палатайн, Берингтън, Диърфийлд и Нордбрук. Сериозни щети имат и много от къщите в Лейк Цюрих, включително и на българи. "Тук в Лейк Цюрих във всяка къща или през къща имат проблеми с покривите" - казва Георги Костадинов, който от години се занимава с поправка на покриви. Всички жители на предградията, в които имаше градушка, са потенциални жертви на мнимите компании за ремонти на покриви, които се възползват от ситуацията, предлагат да направят оглед на щетите и след това карат собствениците да подписват договори с тях.

Един от засегнатите след градушката домове е на Стефан Малчев. Още на следващия ден властите на Лейк Цюрих предупреждават жителите за измамата. "Нашето селище изпрати съобщение, но аз съм просто абониран за техните имейли. Иначе няма откъде да знаеш. Много лесно може някой да те измами" - споделя опасенията си Стефан Малчев.

Георги Костадинов работи в българска компания за ремонт на покриви, която направи оглед на къщата на Стефан Малчев. Костадинов е отдавна в този бизнес и обясни как работи схемата на мнимите майстори: "Има компании, които злоупотребяват с клиентите, появяват се на място, казват, че ще поправят покрива, и карат хората да подписват договори с тях. Фактически тези компании си удържат 30 процента от цялата сума, която изплаща застрахователната компания."

Българите, които живеят в засегнатите от градушката квартали, са лесна мишена, затова застрахователният агент Мери Берашка ги предупреждава да направят проверка, преди да дадат парите си: "Преди да подпишат какъвто и да е било договор, е хубаво първо да отиде човек от застрахователната компания или т.нар. adjuster, който да се срещне с компанията за поправка на покриви."

 Точно това прави и Стефан Малчев: "Аз точно този ред следвах. Намерих компанията "А+ Roofing" и междувременно се обадих на застрахователите. Така те дойдоха по едно и също време да огледат къщата за тоталните щети от градушката." Обикновено тази оценка на щетите е напълно безплатна и не трябва да подписвате договор с фирма, която поправя покриви.

Освен да не прибързвате с подписването на договори, не изпращайте веднага и оплакване до своя застраховател, защото станете ли жертва на подобна измама, цената на застраховката на жилището ви също може да се качи. "Един път подаде ли се оплакване, отворен ли е т.нар. claim към застрахователната компания, той не може да бъде върнат назад. Той съответно повдига стойността на застраховките в бъдеще. Трябва наистина да има основание за това оплакване, а не просто някой да ви почука на вратата и да каже, че имате щети на покрива."