Калифорния е на път да приеме един от най-строгите закони в страната, изискващ задължителна имунизация за децата. В знак на протест стотици родители се събраха през миналата седмица пред щатския Конгрес в Сакременто. „За първи път от 15 години насам толкова много хора идват в Сакременто да протестират срещу законопроект", споделя София Павлова, която също отива с двете си деца, за да изрази своето несъгласие. Изслушванията продължават повече от пет часа, а през това време родителите чакат с децата си по коридорите. „Чакахме пет часа по коридорите на Конгреса да си кажем мнението. Представете си, това са коридори, пълни с бебета и деца, и пет часа да чакаме", допълва София Павлова. Въпреки усилията им обаче здравната комисия одобри законопроекта и сега предстои гласуването му в щатския Конгрес.

Законопроектът SB277 предвижда задължителна имунизация за всички деца в щата, премахвайки възможността родителите да откажат ваксина заради религиозни причини или морални съображения, а неваксинираните деца няма да бъдат допуснати до училище. Според много от участниците в протеста това е противоконституционно. "Ще отнемат правото на образование на децата, а това противоречи на конституцията на щата, защото в Калифорния децата не само че имат право на образование, ами е задължително" - споделя възмущението си София.

Експерти се надяват по този начин да се увеличи броят на ваксинираните деца, но много родители се опасяват, че този законопроект ги лишава от фундаменталното право да избират как да се грижат за собствените си деца. „Не е за това дали сме „против" или „за" ваксините, а дали родителите имат право да казват какво влиза и какво инжектират в телата на децата им", обяснява София. Според новия законопроект родителите ще могат да откажат ваксина само ако децата им имат сериозни здравословни проблеми, но не и поради религиозни или други причини. Като много български родители основното притеснение на София Павлова е, че не всички ваксини са безопасни. „Има някои неща в тях, заради които не чувствам, че е безопасно да ваксинирам децата ми с тях. Като алуминия например", казва  София.

В момента голяма част от щатите позволяват на родителите да откажат ваксина заради морални съображения, а 50 щата имат възможност за отказ по религиозни причини. Ако този закон за задължителна имунзация бъде приет, Калифорния, Мисисипи и Западна Вирджиния ще са единствените щати с толкова строги разпоредби.

Дебатите за задължителна имунизация се задълбочиха след епидемията от дребна шарка през зимата, която започна от Дисниленд. Оттогава 15 щата предложиха по-строги изисквания за ваксини в училищата. Законопроекти за задължителна имунизация имаше в Орегон и Вашингтон, но не събраха достатъчен брой гласове в щатските конгреси. В Калифорния гласуването предстои.