Близо 600 души от 30 състава се срещнаха за шести път в Чикаго за станалия традиция фолклорен фестивал “Верея”. BG VOICE беше медиен партньор на грандиозното събитие, чийто гост през тази година беше вицепрезидентът Маргарита Попова. “Удоволствие е да се събираме толкова българи за три дни, а има и чужденци в някои състави, и да разпространяваме българския фолклор. Това е единствената ни идея, която ни поддържа”, обясни организаторът Константин Маринов – ръководител на клуб “Верея” в Чикаго. Освен танци на сцената в двете вечери чухме народни песни от изпълнители и хор. “Най-голямото бижу на фестивала тази година е 5-годишната Даниела Костова, която изпълнява народни песни. Тя е трето поколение изпълнител”, обясни Коцето.

Емоциите зад кулисите се допълваха от факта, че много от най-малките участници във фестивала са родени или израснали в Америка деца. Въпреки това те са запазили българския си корен и дух и танцуват народните ни хора. Повече от съставите сами си правят носиите, с които играят – събират материали и ги шият заедно.

На първото издание на фестивала имаше само 4 клуба, а сега са 30 и всяка година се създават нови и нови във всяко кътче на Америка. “Обяснявам си го с някакъв вид носталгия, която българите тук започват да изпитват, защото има някои българи, които въобще не са се занимавали с фолклор – тук започват. А и в България стават все по-популярни тези клубове за хора”, смята Константин Маринов.